banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

A kánikula európai története: Sevilla, Athén vagy Siracusa az abszolút rekorder?

Dél-Spanyolországban mértek már 50 C fokot is, a Nemzetközi Meteorológiai Szervezet azonban nem tartja hitelesnek az értéket.

Rekkenő hőség tombolt ezen a nyáron Dél-Európában, sorra dőltek a melegrekordok. Az abszolút rekordért három ország áll versenyben: Spanyolország, Olaszország és Görögország.

1881 augusztus 4-én Sevillában kereken 50 C fokot mértek. Ez a legnagyobb érték amit valaha Európában mértek, a Nemzetközi Meteorológiai Szervezet (WMO) azonban nem tekinti hitelesnek. Ennek az oka az, hogy a templomfalra rögzített hőmérő állítólag túl közel volt a szurkozott tetőhöz, s ezért a valósnál magasabb hőmérsékletet mutatott. A WMO szerint az andalúz nagyvárosban 46,6 C fok az érvényes rekord.

Vannak azonban olyan, a XIX. században mért kiemelkedően magas hőmérsékletek, melyeket a WMO hitelesnek tart. 1876 nyarán szintén Spanyolországban, Murcia városában 47,8 C fokot mutatott a hőmérő. Az ibériai államban a mai napig ez számít az abszolút rekordnak.

1999 augusztusában, a Catenanuova nevű olasz kisvárosban 48,5 fokot mértek. Ez kontinentális rekord lett volna, azonban a WMO ezt a mérést sem hitelesítette. A jelen pillanatban érvényes rekord 1977 július 10-ről származik, amikor Athénban 48 fokig kúszott fel a higanyszál.

Könnyen meglehet, hogy az idei nyár átadta ezt a rekordot a múltnak, ugyanis egy szicíliai meteorológiai állomás hőmérője augusztus 11-én 48,8 fokot mutatott. A rekordgyanús értéket Siracusa közelében mérték. A mérést a WMO egyelőre nem hitelesítette, de valószínűleg ez csak idő kérdése.

Július 21-én a törökországi Cizre városában ennél is nagyobb meleget, 49,1 C fokot mértek. Ez minden idők legmagasabb, török földön mért hőmérséklete, de nem európai rekord, Cizre ugyanis az ország ázsiai részén található.

Romániában 44,5 C fok a hőmérsékleti rekord. Ezt 1951 augusztusában, a Bărăganon található Ion Sion meteorológiai állomáson mérték.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?