A bukott brazil elnök továbbra sem ismeri el vereségét, hívei úttorlaszokat emelnek

Puccs valószínűleg nem lesz, Bolsonaro szövetségesei legitimnek ismerték el a választás eredményét. 

Bár Luiz Inácio Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztást Jair Bolsonaro ellenében, utóbbi azóta sem ismerte el vereségét, írja a 444.hu.Lula, a brazil elnökválasztás győztese | Fotó: Agerpres

A máskor megszállottan twitterező Bolsonaro egyetlen posztot rakott ki vasárnapról hétfőre virradó éjjel, egy idézetet az Efezusiakhoz írt levélből: „Öltsétek föl az Isten fegyverzetét, hogy az ördög cselvetéseinek ellenállhassatok. Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen.”

Az megnyugvásra adhat okot, hogy a világpolitika legfontosabb szereplői siettek gratulálni Lulának, ezzel demonstrálva, hogy elfogadják az eredményt. Így tett az amerikai, az orosz és a francia elnök, a kínai pártfőtitkár és a brit miniszterelnök is.

Időközben Bolsonaro számos fontos szövetségese ismerte el legitimnek az eredményt, ugyanakkor maga az elnök és kulcspozíciókba emelt fiai nem szólaltak meg. A helyi média szerint bezárkóztak az elnöki palotába.

Az elnök fanatikus hívei azonban nem várták meg a Legenda - ahogy ők nevezik - iránymutatását, és megbénították a közlekedést legalább 16 államban, hogy tiltakozzanak az elcsalt választások miatt. A főleg kamionosok által alkotott úttorlaszok országszerte 211 ponton akadályozták vagy akadályozzák a forgalmat, és gyújtogatásokról is érkeztek hírek.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?