A koszovói hatóságok hat állítólagos gülenistát fogtak el

Hat török állampolgárt fogott el a koszovói rendőrség csütörtökön, akik állítólag az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózata által pénzelt iskolákban dolgoztak - számolt be róla a Zeri.info pristinai hírportál.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Gülent és követőit vádolja a 2016-ban megkísérelt puccsal. A hitszónok tagadta, hogy köze volt az államcsíny-kísérlethez. 

A rendőrség csak annyit közölt, hogy több helyszínen is razziát rendezett, és hat török állampolgárt elfogott, azt azonban nem mondta, hogy pontosan mivel gyanúsítják az elfogottakat. Nem hivatalos értesülések szerint az elfogottaknak lejárt a tartózkodási engedélye, és valószínűleg kitoloncolják őket az országból. Az egyikük a Gülen által pénzelt iskolák vezetője volt, a többiek pedig az intézményekben dolgoztak. 

Törökországban több tízezer embert tartóztattak le, mert a gyanú szerint közük volt a gülenista hálózathoz, és azon keresztül az összeesküvéshez. A mindennapos tisztogatások nemcsak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem Gülen feltételezett támogatóit is. 

A Balkánon több, Gülenhez köthető iskolát és alapítvány bezártak, vagy megvonták tőle a támogatást. Koszovó eddig nem volt hajlandó ilyen lépéseket foganatosítani, annak ellenére, hogy az ország egyik legnagyobb támogatója Törökország. Ankara az elsők között ismerte el Koszovó függetlenségét, és az utóbbi tíz évben több nagyberuházást is megvalósított a kis balkáni államban.

Kapcsolódók

Kimaradt?