Washington: Moszkva civileket öl Szíriában

Az Egyesült Államok bűnrészességgel vádolta vasárnap Moszkvát abban, hogy a szíriai Kelet-Gúta térség ostroma nagy számú civil halálos áldozatot követelt, azt állítva egyebek közt, hogy az orosz légierő az ENSZ által meghirdetett tűzszünettel szembeszegülve folytatja bombázásait.

A Fehér Ház közölte, hogy a hmejmími légibázisról felszálló orosz harci gépek február 24. és 28. között legalább napi húsz bevetést hajtottak végre damaszkuszi és kelet-gútai célpontok ellen. Az Egyesült Államok emellett egyenesen civilek gyilkolásával vádolta Oroszországot.

"Oroszország változatlanul semmibe veszi a(z ENSZ által megszabott) feltételeket, és ártatlan civileket gyilkol hamisan terrorizmusellenesnek nevezett műveleteinek leple alatt" - hangsúlyozta közleményében a Fehér Ház, a szíriai harcokkal kapcsolatos eddigi legsúlyosabb váddal illetve Moszkvát.

Bassár el-Aszad szíriai elnök vasárnap a sajtónak nyilatkozva kijelentette, hogy folytatni kell a kelet-gútai offenzívát, és azzal párhuzamosan lehetővé kell tenni a civileknek, hogy elhagyják a lázadók kezén lévő területet. A hadművelet és a tűzszünet nincs ellentétben egymással - mondta. A nyolcadik évébe lépett szíriai konfliktus egyik legvéresebb ostromában Aszad egy helyi lázadócsoport szerint "a felperzselt föld" taktikáját követi. A fővárostól keletre fekvő, lázadók által ellenőrzött elővárosi térség visszafoglalása jelentős győzelem lenne a rezsim számára, amely orosz és iráni támogatással eddig sorra szerezte vissza a lázadók által kézben tartott területeket.

A kormányerők tüzérségi és légi támadásai február 18-a óta 690 ember halálát okozták Kelet-Gútában, miközben a lázadók Damaszkusz elleni ágyúzása 27 embert ölt meg - állítja legfrissebb jelentésében a szíriai polgárháborút dokumentáló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH), amely szerint a szíriai rezsim bombázásaiban csak vasárnap 34-en vesztették életüket, köztük 11 gyermek.

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap telefonon beszélt Haszan Róháni iráni elnökkel, arra kérve őt, gyakoroljon nyomást Damaszkuszra, hogy vessen véget a kelet-gútai lakosságot válogatás nélkül sújtó támadásoknak, és tegye lehetővé, hogy az emberek segélyhez jussanak. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter hétfőn látogat Teheránba.

Macron később Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel is beszélt. A szíriai helyzettel kapcsolatosan súlyos aggodalmát fejezte ki Erdogannak, és úgy vélte, sürgős lépéseket kell tennie elsősorban Iránnak és Oroszországnak, hogy Damaszkusz végre elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, biztosítva a segélykonvojok célba juttatását és egy ENSZ által ellenőrzött fegyverszünet megvalósítását.

Kapcsolódók

Kimaradt?