Csép Andrea részt vett az ukrán nők kongresszusán

  „Az Európa Tanács által elfogadott a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményt minden országban mielőbb törvényi szintre kell emelni, hiszen a statisztikai adatok igencsak elgondolkodató információkkal szolgálnak” – hívta fel a figyelmet Csép Éva Andrea, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke, Maros megyei parlamenti képviselő az első alkalommal, november 22-23-án megszervezett Ukrán Nők Kongresszusán Kijevben.

Az eseményen Petro Poroshenko Ukrajna államelnöke, Volodymyr Groysman Ukrajna miniszterelnöke és számos európai állam és nemzetközi szervezet képviselői vettek részt.

Csép Andrea a nők elleni erőszak megelőzéséről szóló panelbeszélgetésen a törvényes keretek fontosságát hangsúlyozta, valamint az RMDSZ Nőszervezete által indított NEEEM kampányról számolt be a jelenlévőknek, amellyel a széleskörű tájékoztatás mellett az a céljuk, hogy felhívják a figyelmet a problémára, hogy a romániai törvénytárban módosításokat eszközöljenek az Isztambuli Egyezmény alapján.

 „A nők ellen elkövetett erőszakos tettek nem tekinthetőek magánügynek semmilyen esetben. Azonban a tudatosítás, tájékoztatás és megelőzése mellett, olyan törvényes keretekre van szükség minden államban, amelyek előírásai mentén szigorúan lehet fellépni ezek ellen. Aggodalomra adnak okot a statisztikai adatok, nem szabad elnéznünk társadalmunk komoly problémái felett” – vélekedett a képviselő, majd hozzátette: „Romániában minden harmincadik másodpercben megvernek, bántalmaznak egy nőt, évente több mint 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává. Ezekben az esetekben az érintett nő azt sem tudja, hogy milyen hatósághoz kell fordulnia, hogy védelmet igényeljen. Ezért fontosak a tájékoztató kampányok, és főleg az, hogy ezekről a problémáinkról beszéljünk”.

 A Maros megyei törvényhozó továbbá ismertette az RMDSZ által kidolgozott és iktatott törvénytervezetet, amely a nők ellen elkövetett erőszak súlyosabb büntetését, a bántalmazó azonnali távoltartását írja elő, az áldozatok számára a hatékonyabb védelmet biztosítana.

„A kidolgozott módosításaink lehetőséget adnak arra, hogy a hatóságok már helyszínen kibocsájthassák a sürgősségi távoltartási rendeletet, ellenben az eddigi gyakorlattal, amely 72 órás időintervallumot szab meg, de ez idő alatt az áldozatot többször újra bántalmazhatják” – ismertette az RMDSZ törvénymódosítására vonatkozó pontjait Csép Éva Andrea, majd ezt követően a Romániában hatályos törvényekről elmondta: „egy bántalmazott nőnek a rendőrséghez kell fordulnia azért, hogy távoltartási parancsot állítsanak ki a bántalmazó ellen mindaddig, amíg elítélik őt. Az RMDSZ azt kérte, hogy a tettest tilthassák ki a lakásból akkor is, ha az ingatlan az ő tulajdonát képezi.  Szigorítottunk az erőszakot elkövető büntetésén, hiszen akkor is felelnie kell majd a törvény előtt, ha a bántalmazás után kibékül áldozatával. Eddig ugyanis, ha a két fél kibékült, és mindezt bíróság előtt közösen vállalta, a büntetőjogi felelősségre vonás elmaradt”.

A kongresszuson olyan kiemelt témákkal is foglalkoztak, mint a nők közéleti szerepvállalásának serkentése politikai, gazdasági és társadalmi téren, a nők szerepe a béke és a biztonság fenntartásában, valamint a nők ellen elkövetett erőszak meggátolása és megelőzése. A kétnapos esemény záró momentumán Hillary Clinton videó üzenetben köszönti a kongresszusi küldötteket.

Kimaradt?