Elítéli Orbán Viktor Horthyval kapcsolatos kijelentését az Elie Wiesel Intézet

Elítélte az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet Orbán Viktor üzenetét, amelyben a magyar miniszterelnök Horthy Miklóst "kivételes államférfiúként" jellemezte.

Az állásfoglalást szombaton tették közzé az intézet hivatalos Facebook-oldalán. "Elítéljük Orbán Viktor üzenetét, amelyben Horthyt kivételes államférfiúként jellemezte. Horthy tengernagy a magyarországi és észak-erdélyi zsidók deportálásáért és kivégzéséért felelős" - írja az intézet.

A magyar miniszterelnök szerdán Budapesten a megújult Klebelsberg-kastély átadásán elmondott beszédében azt mondta: Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek, és Klebelsberg Kunó miniszternek köszönhető, hogy az elvesztett világháború, és a trianoni diktátum roppant súlya alatt sem temette maga alá az országot a történelem.

„A XX. század második és harmadik évtizede a magyarság történetének súlyos próbaköve volt. Hogy az elvesztett világháború, a vörösterror 133 napjának és a trianoni diktátum roppant súlya alatt mégsem temetett minket maga alá a történelem, nos ezt néhány kivételes államférfiúnak köszönhetjük: Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek és Klebelsberg Kuno miniszternek. Kormányzó nélkül nincs miniszterelnök, miniszterelnök nélkül nincs miniszter. És ezt a tényt nem vonhatja kétségbe Magyarország második világháborús gyászos szerepvállalása sem” – fogalmazott Orbán Viktor.

Kijelentése miatt a magyar miniszterelnököt a Zsidó Világkongresszus vezetője is bírálta. Ronald S. Lauder szerint a kormányzó aláírásával hozzájárult a zsidóellenes törvények életbe lépéséhez, amelyek megfosztották a zsidókat jogaiktól és emberi méltóságuktól. „Horthy deportálásban és zsidók százezreinek lemészárlásában játszott szerepe sohasem bocsátható meg” – tette hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?