13 év alatt 16 személyt állítottak bíróság elé rasszizmus miatt Romániában

Mindössze 16 személyt állítottak bíróság elé 2002 és 2015 között rasszizmus és idegengyűlölet miatt - közölte kedden Raluca Prună igazságügyi miniszter. A tárcavezető kiemelte, hogy ez nagyon kevés. 

"Nagyon kicsi ez a szám egy olyan országban, ahol bár a parlamentbe nem jutottak be szélsőséges pártok (...), mégis támogatnak a politikai alakulatok olyan mozgalmakat, amelyek szélsőségekhez vezetnek" - mondta az igazságügyi miniszter. Példaként hozta fel, hogy egyesek a hagyományos értékekhez való ragaszkodásukkal próbálják alátámasztani, hogy nem akarják elismerni mindenki alapvető jogát a házassághoz. 

A szélsőséges magatartásról és gyűlöletkeltésről folyó vitán Raluca Prună bírálta a holokausztot tagadó megnyilvánulásokat is. Példaként említette azt az esetet, amikor 2012-ben egy szenátor nyilvánosan kijelentette, hogy Romániában nem volt holokauszt, és emiatt az igazságszolgáltatás nem vonta felelősségre. 

A tárca vezetője hozzátette, soha nem lehet eleget beszélni ezekről a kérdésekről, mert egyetlen társadalom sem sziget, ahova ne érnének el a rasszizmus, a xenofóbia vagy a kirekesztés jelenségei. 

Románia nem illiberális?

Cristian Pîrvulescu politikai elemző szerint Európa politikai térképét szemlélve Románia a "nyugalom szigetének" tűnhet, mert itt nem jellemző a Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában megjelent illiberalizmus, amelynek Törökország és Oroszország a hajtómotorja. 

Az elemző szerint az illiberalizmus fogalmát látszólag Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezette be a köztudatba 2014-ben, valójában azonban Fareed Zakariától származik, aki "Iliberal Democracy" címmel közölt cikket 1998-ban. 'Az illiberalizmus összetéveszti a demokráciát a választásokkal. Eszerint minden demokratikus, ami a választások következménye. Tehát ha Vlagyimir Putyint megválasztották, akkor ő egy demokrata" - fogalmazott Pîrvulescu. Az elemző Hitler hatalomra jutását hozta fel példaként, akit szintén a jogállamiság szabályai szerint választottak meg. 

"Ez ma is megtörténhet. Románia vajon más? Románia vajon egy sziget? Ha jól megvizsgáljuk az illiberalizmus feltételezte értékeket, akkor azt látjuk, hogy Romániában is vannak erősen illiberális mozgalmak, amelyek a közbeszéd szintjén megpróbálják megkérdőjelezni a demokrácia értékeit, a jogállamiságot, a szabadságjogokat" - mondta a politikai elemző. 

A vitára a Friedrich Ebert Stiftung Intézet szervezésében került sor, a résztvevők között volt Werner Hans Lauk, Németország romániai nagykövete, Andrei Muraru államfői tanácsos, valamint az Elie Wiesel holokaszt-kutató intézet igazgatója. 

Kapcsolódók

Kimaradt?