Mike Pence: Észak-Koreával szemben vége a stratégiai türelemnek

Az Egyesült Államok Dél-Korea melletti „rendíthetetlen” elkötelezettségét hangsúlyozta Mike Pence amerikai alelnök, amikor felkereste a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet közvetlen szomszédságában található egyik amerikai támaszpontot hétfőn, egy nappal az észak-koreai kommunista rezsim újabb, ezúttal sikertelen rakétakísérlete után.

Újságírók előtt az amerikai alelnök kijelentette, hogy Észak-Koreával szemben pedig „vége a stratégiai türelemnek”.Pence négy országot érintő ázsiai körútjának első állomásaként érkezett Dél-Koreába. A látogatássorozat célja egyebek között megmutatni az Egyesült Államok szövetségeseinek, hogy Donald Trump elnök republikánus kormánya nem fordít hátat az egyre ingatagabb térségnek.

A Koreai-félszigetet kettészelő demilitarizált övezet, amelyet az 1950-53-as koreai háborút lezáró tűzszüneti megállapodás értelmében hoztak létre, egy négy kilométer széles, aláaknázott és szögesdrótakadályokkal szegélyezett földsáv, amelynek két oldalán folyamatosan figyelik egymást a katonák.

Az amerikai alelnök, akinek apja katonaként szolgált a koreai háborúban, megtiszteltetésnek nevezte, hogy az övezetbe látogathatott, és dicsérte a Dél-Koreával fenntartott szövetségesi viszonyt, amely a két nép közötti „megbonthatatlan kötelék” tanúbizonysága.

„Valamennyi megoldás nyitva marad a célok elérése, és az ország stabilitásának biztosítása érdekében” – jelentette ki újságírók előtt Mike Pence Panmindzson határfaluban, ahol 1952-ban aláírták a fegyverszüneti megállapodást.

Az alelnök, aki a demarkációs vonaltól – amelyet a szabadság vonalának nevezett – néhány méterre álló Freedom House nevű épületben beszélt, kijelentette: Donald Trump elnök világossá tette, hogy nem fog különleges katonai taktikákról beszélni.

„Eddig a stratégiai türelem időszakát éltük, de ennek vége” – mondta a Barack Obama előző elnök alatti amerikai doktrínára utalva.

„Az Egyesült Államok népe azt üzeni, hogy a békét keressük. Amerika mindig is a békére törekedett, amikor erőt alkalmazott, mai üzenetem pedig, miközben a Koreában állomásozó amerikai erőkkel és Dél-Korea bátor katonáival találkozom, az eltökéltség üzenete” – jelentette ki Mike Pence.

Az alelnök Szöulban Hvang Kjo Anh ügyvezető dél-koreai elnökkel is találkozik, akivel egyebek mellett várhatóan az észak-koreai fegyverkezésről és a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszerről tárgyal.

Kapcsolódók

Kimaradt?