Trump: „gondoskodni fogunk Észak-Koreáról”

Észak-Korea egy probléma, amelyről „gondoskodni fognak” – jelentette ki csütörtökön Donald Trump amerikai elnök, miközben feltételezések szerint a phenjani hadikommunista rezsim újabb, immár hatodik nukleáris tesztjét készül végrehajtani.

Trump azt követően hozta szóba Észak-Koreát, hogy újságírói kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy az Egyesült Államok hadserege első alkalommal vetette be legerősebb nem nukleáris bombáját a nap folyamán harci körülmények között Kelet-Afganisztánban. Újságíróknak válaszolva az amerikai elnök elmondta: közömbös, hogy a harceszköz afganisztáni bevetése üzenetet küldhet-e az észak-koreai vezetésnek, amely nukleáris, és más jellegű fegyverrendszerek kifejlesztésén fáradozik. Trump kijelentette: "Észak-Korea probléma, amelyről gondoskodni fognak".

Az amerikai elnök az észak-koreai rezsim szinte egyetlen támogatójának számító Kínát akarja rábírni arra, hogy segítsen Phenjan féken tartásában, ugyanakkor Trump az elmúlt hetekben jelezte, hogy kész egyedül is kezelni az ügyet. Trump a múlt héten Washingtonban találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, kedd este pedig telefonon is beszélt vele. Hszi az észak-koreai atomválság békés megoldását szorgalmazta. Trump mindazonáltal kedden ismét megerősítette: Peking nélkül is kész "megoldani a problémát".

A Carl Vinson repülőgép-hordozó vezetésével az amerikai hadsereg hadihajórajt vezényelt a Koreai-félsziget közelébe vasárnap. Az egyik mindössze 300 mérföldre van az észak-koreai nukleáris tesztek helyszínétől.

Észak-Korea helyettes külügyminisztere szerint Donald Trump a felelős azért, hogy a koreai félszigeten nőnek a feszültségek. Az új amerikai elnök Twitter-posztjai és az amerikai katonaság hadgyakorlatai azt mutatják, hogy az Egyesült Államok most jóval agresszívabb, mint Barack Obama elnöksége alatt - mondja. Az Associated Pressnek adott interjújában a Észak-Korea alelnöke szintén arra figyelmeztetett, hogy Amerika provokálja Észak-Koreát és hozzátette, hogy ha kell, akkor készek háborúba menni.

Kapcsolódók

Kimaradt?