Észak-Korea: készen állunk egy atomtámadásra

Észak-Korea figyelmeztette az Amerikai Egyesült Államokat, hogy ne provokáljon a kommunista ország térségében, mert készek nukleáris csapással válaszolni.

A figyelmeztetést az államalapító Kim Ir Szen 105. születésnapján tartott katonai parádén hangzott el az ország második leghatalmasabbnak tartott emberétől, aki úgy fogalmazott: minden nukleáris csapásra készek mindennel, még nukleáris erővel is válaszolni.

Egyesek attól tartanak, a jelenlegi vezető Kim Dzsongun újabb nukleáris rakétatesztet rendelhet el, a katonai felvonulás pedig egyben erőfitogtatás is volt, amellyel Kim Dzsongun országa nukleáris potenciálját is megmutathatta.

A jelentések szerint ezeknek a földi, és tengeralattjáróról is indítható rakétáknak már akkor a hatósugara, amellyel akár az USA partjait is elérhetik az észak-koreaiak.

Kína, amely a világon egyedüliként légijáratot közlekedtet Észak-Koreéba, pénteken leállította a menetrendet. Wang Yi kínai külügyminiszter szerint a konfliktus bármelyik percben kitörhet a félszigeten, ami olyan háborúhoz vezet, amelynek "nincs győztese". 

Yi ezzel arra utalt, hogy Donald Trump amerikai elnök sem fogja vissza magát Észak-Koreával szemben, egy anyahajót is tartalmazó harci csoport a térségbe tart. Trump eltökéltségét mutatja, hogy április elején 59 rakétát küldött rá egy szír légibázisra egy, a szír kormánynak tulajdonított vegyifegyver-támadás után, a napokban pedig a legnagyobb, még nem nukleáris bombáját is bevetette Afganisztánban az Iszlám Állam terrorszervezet ellen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?