Újabb kanyarós esetek Magyarországon, a forrás Románia lehet

Újabb kórházi dolgozó kapta el a kanyarót, így már 13 kanyarógyanús esetről tudnak a magyar hatóságok - hangzott el az M1 szerda reggeli műsorában.

Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa a műsorban elmondta, a Szegedi Tudományegyetem egy egészségügyi dolgozója betegedett meg. Hozzátette: a Szegedi Tudományegyetemen kezelnek egy, korábban Makón megfertőződött beteget is.

A szakember hangsúlyozta, a Szegedi Tudományegyetemen nem alakult ki járvány, a makói kórházban pedig kontroll alatt tartják a megbetegedéseket.

A kanyaró - amely rendkívül ragályos fertőző megbetegedés - kezdeti tünetei, a kiütések megjelenése előtt nagyon hasonlít az influenzára - ismertette Oroszi Beatrix. A kiütések megjelenése előtt a beteg már négy nappal fertőzhet, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnését követően még négy napig tart. Ha valaki átesett a kanyarón, akkor élete végéig védett lesz a betegséggel szemben.

Vélelmezhetően romániai forrású a makói kanyarófertőzés

Vélelmezhetően romániai forrású a makói kórházban kimutatott kanyarófertőzés - közölte Lázár János kedd este egy királyhegyesi lakossági fórumon.

Romániában több mint 3 ezer kanyarómegbetegedés történt 2016 eleje óta. Feltehetően a makói kórházban elláttak egy romániai beteget, aki akaratán kívül áthozta a fertőzést Magyarországra - mondta a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus.

A fertőzés miatt a makói kórházban zárlatot kellett elrendelni, az új betegeket a környékbeli intézményekben, így Hódmezővásárhelyen látják el - tudatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Magyarországon 1969 óta van kanyaró elleni védőoltás. Bár előfordulhat, hogy egy oltás nem nyújt tökéletes védettséget, a lakosság átoltottsága 90 százalék feletti - közölte, hozzátéve: nagy veszély nem fenyegeti a lakosságot. 

Kapcsolódók

Kimaradt?