Felelőtlennek, populistának, nacionalistának értékelték Trump beszédét

Az amerikai Demokrata Párt Steve Beshear volt kentuckyi kormányzót kérte fel, hogy a párt nevében reagáljon Donald Trump elnök kedd esti kongresszusi beszédére, s Beshear kijelentette, hogy az elnök "elvenné az egészségbiztosítást a dolgozó emberektől".

A 72 éves volt kormányzó arra is figyelmeztetett, hogy szerinte a republikánusok emberek millióinak egészségbiztosítását szüntetik meg, s éppen azokét, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Beshear azt állította, hogy a republikánusok szerint a kiskeresetű emberek "nem érdemlik meg az egészségügyi ellátást". A demokrata párti politikus úgy fogalmazott: a republikánusok eddigi minden ötlete az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény más egészségbiztosítási rendszerrel történő felváltására azt eredményezné, hogy csökken a biztosított amerikaiak lélekszáma, holott éppen ennek az ellenkezőjét ígérték.

Az elnöki beszéd tartalmára a továbbiakban nem reagált, hanem Donald Trump jellemét és vezetői képességeit kérdőjelezte meg, felhozva az elnök szerinte "felelőtlen" megjegyzéseit, amelyeket a hírszerző szervezetekre, a bíróságokra és a sajtóra tett.

Schumer: az elnök szavai és tettei között nagy a különbség

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi csoportjának vezetője - az elsők között kommentálva az elnöki beszédet - "populistának" nevezte Donald Trumpot, és azt állította, hogy az elnök szavai és tettei között nagy a különbség. Cory Booker, New Jersey szenátora, akit a Demokrata Párt egyik felemelkedő csillagának tartanak, úgy vélte: Trump keveset tett és mondott annak érdekében, hogy érdemben megszólítsa politikája ellenzőit.

The Washington Post: hű maradt "nacionalista filozófiájához"

Az amerikai sajtó első kommentárjai Donald Trump szokatlan stílusát hangsúlyozták. A The Washington Post például azt írta, hogy Trump "meglepően elnökhöz méltó beszédet" mondott, és kiemelte, hogy az elnök, korábbi beszédeivel ellentétben, nem sok szót vesztegetett választási győzelmének hangsúlyozására, hanem a jelen helyzettel és a teendőkkel foglalkozott. A lap megjegyezte: miközben Donald Trump hű maradt "nacionalista filozófiájához", a stílusa nyugodt volt.

A The New York Times "optimistának" minősítette az elnöki beszédet, a The Wall Street Journal szerint pedig Trump ténylegesen elnöki víziókat vázolt fel.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?