Trump Neil Gorsuch konzervatív bírót jelölte a Legfelsőbb Bíróságba

Donald Trump amerikai elnök Neil Gorsuch coloradói konzervatív bírót jelölte az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi Legfelsőbb Bíróság tagjának a tavaly elhunyt Antonin Scalia helyére. Az elnök a jelölést helyi idő szerint kedd este jelentette be a Fehér Házban.

Donald Trump sok jelölttel folytatott megbeszélést, végül két jelölt, a coloradói Neil Gorsuch és a pennsylvaniai Thomas Hardiman maradt „versenyben”. Mindketten fellebbviteli bíróságon dolgoztak, mindkettőjüket konzervatív bíróként tartják számon, és Trump mindkettőjüket meghívta a kedd esti bejelentésre. Azon végül a 49 éves Gorsuch jelölését jelentette be.

„Gorsuch bíró kiemelkedő jogi ismeretekkel rendelkezik, briliáns elme, óriási a szakértelme és kétpárti támogatással rendelkezik” – fogalmazott rövid beszédében Trump. Ugyancsak rövid válaszában Gorsuch azt hangsúlyozta, hogy amennyiben a szenátus megszavazza jelölését, minden tőle telhetőt megtesz, hogy „e nagyszerű ország alkotmányos törvényeinek hűséges szolgálója” legyen.

Neil Gorsuch jogászként már dolgozott a Legfelsőbb Bíróságon, két bírónak is munkatársa volt, majd 2006-ban George W. Bush akkori amerikai elnök a coloradói Denver egyik szövetségi fellebbviteli bíróságának tagjává nevezte ki. A Columbia Egyetemen és a Harvard jogi karán diplomázott, majd az Oxford Egyetemen további tanulmányokat folytatott. Azt vallja, hogy az amerikai alkotmány betűjét híven kell követni, úgy, ahogyan azt az Egyesült Államok alapító atyái megalkották.

Rendíthetetlenül konzervatív és hatékony bíróként tartják számon, aki például ellenzi a „kegyes halált” – a végstádiumban lévő betegek jogát arra, hogy orvosi segítséggel vessenek véget az életüknek -, továbbá annak a híve, hogy vitás kérdésekben ne szövetségi bürokraták és szabályzók döntsenek, hanem a bíróság. A vallásos szervezetek mellett foglalt állást az azzal kapcsolatos vitában, hogy az Obama-adminisztráció arra kényszerítette e szervezeteket: mint munkaadók – elveikkel, meggyőződésükkel ellentétben – az abortuszt is finanszírozzák alkalmazottaiknak.

A demokrata párti politikusok már előre jelezték, hogy – a jelölt személyétől függetlenül- nem hajlandóak megszavazni Trump elnök jelöltjét. Ám a republikánusoknak a törvényhozás mindkét házában többségük van, így biztosra vehető, hogy Neil Gorsuch lesz a Legfelsőbb Bíróság új tagja. Ennek nagy jelentőséget tulajdonítanak, hiszen mindig az alkotmánybíróságként működő szövetségi legfelső bíróság mondja ki a végső szót egy-egy vitás kérdésben, döntései az egész társadalomra és a szövetségi államokra érvényesek, így nagymértékben meghatározzák a társadalom életét. Elemzők szerint ez volt a magyarázata annak is, hogy Obama elnök jelöltjét, Merrick Garland liberális bírót a republikánusok még csak meghallgatni sem akarták a választási kampány idején.

Kimaradt?