Pert indított az államfő ellen a venezuelai parlament

A venezuelai parlament politikai pert indított Nicolás Maduro államfő ellen az alkotmányos rend megsértése és feladatai elhanyagolása vádjával.

Nem valószínű, hogy az eljárásnak lesz jogi következménye, miután az elnök az ellenőrzése alatt tartja az összes többi hatalmi ágat, a legfelsőbb bíróságot is, amelynek kizárólagos joga az országban, hogy leváltsa az államfőt.

Az ellenzék uralta törvényhozás szerint Maduro sorozatosan megsértette az emberi jogokat, támadta a demokráciát és válságba sodorta az ország gazdaságát. A perindításról szóló határozat szerint az államfőnek válaszolnia kell a képviselők kérdéseire, és azt már a jövő héten elkezdenék.

Függetlenül ettől a határozattól, a legfelsőbb bíróság januárban kimondta, hogy a parlament minden döntése semmis, amíg három képviselőt, akit választási csalással vádolnak, el nem távolítanak a törvényhozásból.

Maduro elítélte a parlament határozatát, és erőszakos hatalomátvételi kísérletnek minősítette azt.

Ferenc pápa venezuelai küldötte hétfőn bejelentette: a kormány és az ellenzék a Vatikán felhívásának engedve megállapodott abban, hogy tárgyalásokat kezdenek a súlyos belpolitikai és gazdasági válság megoldására. Az ellenzék egy része azonban cáfolta, hogy elkezdődött volna bármiféle párbeszéd.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?