Molotov-koktélokkal és trágyával dobálták meg egy venezuelai napilap szerkesztőségét

Maszkot viselő férfiak Molotov-koktélokkal és égő trágyával dobálták meg helyi idő szerint kedden az egyik legnagyobb venezuelai napilap, az El Nacional szerkesztőségét - jelentette a venezuelai sajtószakszervezet (SNTP) és maga az újság, amely korábban többször is bírálta Nicolás Maduro szocialista elnököt. Az El Nacional internetes híroldalán közölte, a férfiak azt kiabálták, hogy az újság elárulta az országot.

A támadók egy „A vég kezdetét jelenti-e a szeptember elsejei felvonulás?” című röpiratot is a helyszínen hagytak, utalva a Maduro menesztését követelő ellenzék által csütörtökre szervezett, országos méretű demonstrációra, amelynek célja, hogy nyomást gyakoroljanak az államfőre. A röpirat azzal vádolta Miguel Henrique Oterót, az El Nacional tulajdonosát, hogy „összeesküdött a nép ellen”.

A mély gazdasági válságba és kilátástalanságba süllyedt Venezuelában nagyon feszült a politikai helyzet, az ellenzék hónapok óta követeli az elnök eltávolításáról szóló népszavazás megrendezését.

A sajtószakszervezet Twitter-oldalán rámutatott, az elmúlt három hónapban ez volt a második támadás az El Nacional s a negyedik egy országos sajtóorgánum székhelye ellen. Az SNTP kedden közölte, kiutasították Venezuelából az al-Dzsazíra pánarab televízió forgatócsoportját, amely a két nap múlva kezdődő országos tüntetésről készült tudósítani.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi médiaszervezetnek a világ országait a sajtószabadság mértéke alapján rangsoroló, 180 államot vizsgáló listájában Venezuela a 137. helyen áll.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?