Joe Biden amerikai alelnök levélben méltatta az 56-os forradalmat

Joe Biden amerikai alelnök levélben méltatta az 1956-os magyar forradalmat és a magyarországi demokráciát. A levelet helyi idő szerint vasárnap este olvasták fel a washingtoni magyar nagykövetségen rendezett ünnepségen, amelyen 1956-ra emlékeztek. 

Biden a többi között kiemelte: hatvan évvel ezelőtt a magyarok fellázadtak az elnyomás ellen, kevés fegyverrel, de annál nagyobb bátorsággal és vaskemény elszántsággal mentek utcára, hogy kiköveteljék maguknak a szabad embereknek járó minden jogot és az igazságot, és esküvel fogadják, hogy nem lesznek többé rabok.

"Miközben rémisztő volt, hogy az első reményteli mozgalmat eltaposták a szovjet tankok, a magyarok bátorságára és áldozatvállalására felfigyelt a világ, egész nemzedéket ragadott magával, s nemcsak Magyarországon, hanem szerte Kelet- és Közép-Európában, mindazon népek körében, amelyek a vasfüggöny csapdájába szorultan éltek" - szól az amerikai alelnök levele, amelyet a nagykövetség diplomatája olvasott fel. Joe Biden szerint "1956 története ihlető volt később is mindazok számára, akik le akarták vetni magukról az elnyomás láncait, és végül, 33 évvel később, a magyar nép és Európa szabadságának visszaállításához vezetett." 

Biden hangsúlyozta, hogy Magyarországnak döntő szerepe volt a határbontásban és a keletnémetek átengedésében Ausztria felé, és ezzel felgyorsította a régió szovjet uralmának végét. Fontosnak tartotta utalni arra is, hogy karrierje kezdetétől személyesen is elkötelezte magát Magyarország fejlődése mellett. 

Az amerikai alelnök kiemelte, hogy az elmúlt néhány évtizedben Magyarország és az Egyesült Államok együtt munkálkodott a demokrácia, a jogállam és az emberi jogok biztosításának érdekében, s Magyarország tapasztalatai demokráciára áhítozó más országokat is megihlettek az elnyomás és az autokrácia elleni küzdelmükben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?