Sepsiszentgyörgy tovább viszi ’56 lángját

A sepsiszentgyörgyi ’56-os emlékparkban vasárnap este több százan hajtottak fejet ötvenhat hősei, mártírjai előtt, többen virággal érkeztek a megemlékezésre.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád felidézte, hogy idén februárban, amikor „a régi időket idéző hangulatban dubával szállították Bukarestbe”, Ráduly Róbert Csíkszereda polgármestere a következő üzenet küldte neki: „Márton Áron szelleme kísérjen utadon”.  Fontos, hogy a nehéz pillanatokban legyen kapaszkodó számunkra - mondta a polgármester.

 „Soha nem az elnyomónak, mindig az elnyomottnak lesz igaza” - fogalmazta meg Antal Árpád. A város elöljárója szerint az idő mindig a gonosszal szemben fellépőket igazolja, az áldozat óriási, de megéri, mert ez a következő nemzedéknek ez ad erőt és tartást.

„Hatvan évvel a szabadságharc után sokkal jobb a magyarság helyzete, mégis vannak, akiken elhatalmasodik az elkeseredés és a kivándorlást választják. Ma ez a legnagyobb ellenségünk, ha le tudjuk győzni félelmeinket, kishitűségünket, a széthúzást, ha újra felfedezzük a valódi értékeket, rendezzük közös dolgainkat, akkor eljön majd a mi időnk. Azt kérem, hogy ebben higgyünk, ezért dolgozzunk!”- mondta Antal Árpád.

A sepsiszentgyörgyi megemlékezésen felszólalt Miklós Zoltán sepsiszentgyörgyi tanácstag, az RMDSZ szenátorjelöltje, aki úgy fogalmazott, olyanok kell legyünk, mint az ötvenhatosok, büszkén és becsülettel kell síkra szállnunk az igazságért. „Ma 2016 októberében azt üzenjük, hogy a XXI. század sem engedünk a nemzeti szuverenitásból, a jogainkból. Nem engedünk a negyvennyolcból, és nem engedünk az ötvenhatból!”- mondta Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezető-helyettese. Török József a Volt Politikai Foglyok Szövetségének Kovászna megyei elnöke pedig arra kérte az emlékezőket, hogy vigyenek magukkal egy lángot ötvenhat szelleméből, lángjából.

Incze Zsolt, a Sepsi Református Egyházmegye esperese mondott áldást, majd a fáklyás menet átvonult az Erzsébet parkba, ahol a kommunizmus áldozatai emlékére állított kopjafánál áldást mondott Hajdú János római katolikus főesperes-plébános. A megemlékezésen közreműködött a Vox Humana kamarakórus és a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai.

Kapcsolódók

Kimaradt?