Ukrán katonai kémet vettek őrizetbe Moszkvában

Kémkedés közben fogták el az ukrán védelmi minisztérium egy hivatásos hírszerzőjét Moszkvában - közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint Roman Szuscsenko céltudatosan gyűjtött olyan, államtitoknak minősített információkat az orosz hadseregről és a nemzeti gárdáról, amelyek külföldre jutása kárt okozhatott volna Oroszország védelmi képességében.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az ukrán védelmi tárca egyelőre nem reagált a kém lebukására, ám az Ukrinform ukrán hírügynökség közölte, hogy Szuscsenko az állandó párizsi tudósítója, és a férfi a szabadságát töltötte Moszkvában. Mark Fejgin, az ukrán gyanúsított jogi képviselője megerősítette, hogy az ukrán hírügynökség párizsi tudósítóját fogták el, aki a rokonait kereste fel az orosz fővárosban. Az ügyvéd még nem találkozott Szuscsenkóval, ezért nem tudta megmondani, hogy miben áll az újságíró kémtevékenysége. 

Szuscsenkót november 30-án állítják majd bíróság elé.

„Kacsa” lenne?

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzése határozottan cáfolta, hogy neki dolgozna Szuscsenko. Az ukrán külügyminisztérium, sőt utóbb Volodimir Hrojszman miniszterelnök is határozott tiltakozását fejezte ki a történtek miatt, és az újságíró azonnali elengedését követelte.

Az Ukrajinszka Pravda hírportálnak névtelenül nyilatkozó hírszerzési tisztségviselő "kacsának" nevezte azt az információt, hogy Roman Szuscsenko, az Ukrinform ukrán állami hírügynökség munkatársa kém lenne. "Köztudott, hogy az FSZB (az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat) minden ukránt, aki orosz területre lép, potenciális kémnek tekint" - jegyezte meg a tisztségviselő.

Jurij Sztec ukrán tájékoztatáspolitikai miniszter az egyik ukrán televízióban nyilatkozva egyenesen "elmebajnak" nevezte azt az orosz vádat, hogy az újságíró az ukrán hírszerzés ezredese lenne. "Oroszországban egyszerűen úgy gondolják, hogy mint a szovjet időkben, minden állampolgár kötelezően a KGB (a szovjet állambiztonsági szerv) valamilyen ezredese vagy őrmestere vagy őrnagya, aki náluk Oroszországnak nagyon fontos információkat gyűjt" - vélekedett a miniszter. Hangsúlyozta, hogy Szuscsenko magáncéllal érkezett múlt pénteken Moszkvába. A magánútjáról sem a a kijevi vezetés, sem az Ukrinform vezetősége nem tudott. Eltűnéséről az orosz fővárosban élő rokonai értesítették feleségét szombaton. Vasárnap kapott erről értesítést a tárca. Sztec kijelentette, hogy a tájékoztatáspolitikai minisztérium a külügyi tárcával együtt haladéktalanul nekilátott kideríteni azt, hogy pontosan miért vették őrizetbe az újságírót.

Az ukrán külügyminisztérium közleményében tiltakozásának adott hangot az újságíró őrizetbe vétele miatt. A minisztérium többek között azt követelte, hogy az orosz hatóságok haladéktalanul engedjék szabadon az újságírót, és tegyék lehetővé akadálytalan hazatérését.

Az Ukrinform felhívással fordult újságírókhoz, hogy vegyék védelmükbe kollégájukat, valamint nemzetközi jogvédő szervezetekhez, ukrán és külföldi diplomáciai képviseletekhez, hogy segítsenek Szuscsenko kiszabadításában.

Az ukrán kormányfő kijelentette, hogy elítéli az újságíró őrizetbe vételét. Hrojszman felszólította a nemzetközi közösséget és a nemzetközi jogvédő szervezeteket, hogy álljanak ki az újságíróért és minden ukrán állampolgárért, akiket Oroszországban politikai okokból börtönöztek be. „Oroszország végleg elszigetelte magát a civilizált világtól. Az ukrán nemzeti hírügynökség tudósítójának kémkedéssel való megvádolása újabb bizonyítéka az emberi jogok tömeges és rendszeres megsértésének (Oroszországban) üldöztetések, letartóztatások és koholt vádak alapján indított bírósági eljárások útján" - fogalmazott a Facebook-oldalán közzétett üzenetében a miniszterelnök.

Kimaradt?