Újabb harminc embert toloncoltak ki a calais-i migránstáborból

Harminc, illegális helyzetben lévő ember hagyta el hétfőn repülőn Franciaországot a calais-i migránstáborból, s ezzel 1384-re emelkedett az év eleje óta a "dzsungelből" kitoloncolt külföldiek száma - jelentette be hétfőn Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

A tárca közleménye szerint január 1. óta ez a az 56., Calais-ból induló járat, ahol a több ezres migránstábor felszámolása folyamatban van. 

A határőrség által hétfőn kitoloncolt harminc illegális bevándorló nem jogosult menedékre, így nem maradhat Franciaországban - hangsúlyozta a belügyminiszter. Arra is emlékeztetett, hogy idén 229 olyan embercsempész-hálózatot is felszámoltak a hatóságok, amelyek törvénytelen módon segítették az országba jutni, illetve távozni próbálkozó migránsokat, ezek közül 29 Nagy-Britannia irányába. 

Az észak-franciaországi kikötővárosban másfél éve hevenyészve kialakított és a hatóságok által megtűrt migránstáborba június óta ismét nagyobb számban érkeztek Nagy-Britanniába átjutni próbálkozó illegális bevándorlók. A tarthatatlan állapotok miatt a francia kormány ígértet tett arra, hogy az év végéig véglegesen felszámolja a "dzsungelt". Hivatalosan 9 ezer ember elhelyezésére keres a belügyminisztérium befogadó központtá átalakítható létesítményeket országszerte, ahova a Franciaországban menedékkérelmet benyújtókat szállásolhatja el a kormány.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?