Falat húznak fel a calais-i menekülttábor és az út közé

Még ebben a hónapban elkezdődhet a calais-i kikötő felé vezető út mentén tervezett fal építése, amely a migránsokat hivatott megakadályozni abban, hogy a Csatorna-alagúton keresztül Nagy-Britanniába tartó teherautókra kapaszkodhassanak fel - közölték szerdán brit tisztségviselők.

Robert Goodwill brit bevándorlásügyi miniszter a brit törvényhozók előtt elmondta: fokozzák a biztonsági intézkedéseket Calais-nál, ahol hevenyészett, "dzsungelnek" is nevezett, nem hivatalos menekülttábor épült, amelyben több ezer migráns zsúfolódott össze abban a reményben, hogy sikerül átjutniuk Nagy-Britanniába.

A kikötők biztonságát különböző felszerelésekkel erősítik meg - mondta Goodwill kedden. A miniszter ezzel egy 17 millió font összértékű intézkedési csomagra utalt, amelyről márciusban egyeztek meg Párizzsal.

Az összeget Párizs a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche csatorna alatti alagút bejárata és a calais-i kikötő körüli övezet biztosítására, valamint az embercsempész-hálózatok elleni küzdelem megerősítésére fordítja. "A franciákkal közös 17 milliós intézkedési csomagunk részeként elkezdjük építeni ezt az új falat. (...) Megépítettük a kerítést, most pedig a falat fogjuk" - jelentette ki a brit politikus.

Az elképzelések szerint a négy méter magas falat a Rocade nevű kikötői bekötőút egy kilométer hosszú szakaszának két oldalán húzzák fel az év végéig. A brit hatóságok Franciaországgal kötött kétoldalú megállapodás alapján végeznek határellenőrzést a csatorna francia oldalán.

Kapcsolódók

Kimaradt?