Törökország újabb lépéssel közelebb került az EU-csatlakozáshoz

Újabb fejezetéhez érkezett az Európai Unió és Törökország tárgyalási folyamata. Nevezetesen a harmincharmadikhoz, amelynek témája a pénzügyi és költségvetési politika - tájékoztat az EuroNews

Csütörtökön Brüsszelben az isztambuli terrortámadás áldozataira emlékeztek egy perces csenddel, mielőtt a két fél a tárgyalóasztalhoz ült. A török külügyminiszter ezt az alkalmat használta fel arra, hogy ismét párhuzamot vonjon az iszlamista terrorszervezetek és a kurd függetlenségi mozgalmak között.

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter elmondta: "A terrorizmus nem válogat, a terroristák nem tesznek különbséget, ezért nekünk sem szabad különbséget tennünk a terrorszervezetek között. Akár az Iszlám Államról van szó, akár a Kurd Munkáspártról (PKK), a Népi Védelmi Egységekről (YPG) vagy az Al-Nuszra Frontról, ezek mind az emberi alapértékek ellenségei".

Az Európai Unió és Törökország márciusban állapodott meg a menekültáradat feltartóztatásáról, cserébe az ankarai kormány vízummentességet kért állampolgárainak. Az egyezményt világszerte bírálták.

A görög-török konfliktus is bekavar

Az EU-hoz csatlakozni szándékozó országok képviselőinek a tárgyalások során összesen 35 fejezetet kell áttekinteniük közösen az uniós illetékesekkel, és megállapodásra kell jutniuk abban, hogy a csatlakozó ország milyen módon, milyen ütemezésben veszi át, építi be saját nemzeti jogrendjébe az egyes területeken addig született uniós joganyagot.

Az 1999 óta EU-tagjelöltnek számító Törökországgal 2005-ben kezdődtek meg a tényleges csatlakozási tárgyalások, de azóta csak 16 fejezetet sikerült megnyitni, s ezek közül mindössze egyet tudtak lezárni – a tudományos és kutatási fejezetet.

Törökország uniós csatlakozási folyamata részben a nem szűnő görög–török feszültség – elsősorban a megosztott Ciprus problémája – miatt halad rendkívül lassan. Az EU-tag Ciprus északi része 1974 óta török megszállás alatt áll, a török országrész nem tagja az uniónak.

A török külügyminiszter szorosabbá tenné a kapcsolatokat Szlovákiával, amely pénteken veszi át a soros elnökséget az Unióban – jelentette az Euronews tudósítója Brüsszelből. – Mevlüt Çavuşoğlu arra számít, hogy a következő fél évben felgyorsulhatnak a csatlakozási tárgyalások.

Kapcsolódók

Kimaradt?