Magyar támogatással készült holokausztemlékművet avattak Kárpátalján

Azokra a honfitársainkra emlékezünk ma, akik az egyik leghátrányosabb sorsú magyar nemzetrész zsidó tagjai voltak, s akiknek az elpusztítása hazánk egyik legnagyobb tragédiája, amiért a korabeli Magyarország is felelős - jelentette ki Takács Szabolcs, a magyar miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára kedden a kárpátaljai Bilkén, a holokauszt helyi áldozatainak állított emlékmű avatásán.

Beszédében Takács Szabolcs, a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) magyar delegációjának tagja elmondta: "Bocskai-kabátban és zsinóros sapkában látni a fotón két kisfiút: Jakab Lenke testvéreit. Magyarok Kárpátaljáról, Bilkéről. Lenke - vagy ahogyan a világ megismerte, Lilly Jakov - túléli a haláltábort, s a túlélés napján egy kiürített SS-barakkban rátalál azokra a fényképekre, amelyeket Auschwitz Albumként ismer majd meg a világ". Az államtitkár kiemelte: "azokra a honfitársainkra emlékezünk ma, akik az egyik leghátrányosabb sorsú magyar nemzetrész zsidó tagjai voltak, s akiknek az elpusztítása hazánk egyik legnagyobb tragédiája, amiért a korabeli Magyarország is felelős". Hozzátette: az emlékezés először is szembenézés, mégpedig nemcsak a múlt, hanem a jelen és a jövő felelősségével, ahogy ezt tesszük ma is a holokauszt magyarországi emléknapja alkalmából, hiszen 1944. április 16-án kezdődött az első gettók felállítása a korabeli Magyarország kárpátaljai területén.

„Az egyetlen méltó emlékezés az áldozatokra az, ha mindig és mindenhol, amikortól és ahol csak szükséges, szembeszegülünk az antiszemitizmus minden megnyilvánulásával" - jelentette ki a politikus, hangsúlyozva, hogy az emlékezés önmagunk védelme, s a jövőé is, amelyben a túlélők és leszármazottaik újrateremthetik közösségeiket. "Ez történik ma Magyarországon, ahol egyébként sok kárpátaljai zsidó is újból hazára és otthonra talált" - mutatott rá Takács Szabolcs.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója beszédében - a hét évtizeddel ezelőtti tragikus eseményekre utalva - elítélte a gyűlöletkeltés minden formáját. Az ukrajnai megye első embere javasolta holokausztmúzeum létrehozását Ungváron, ahol - mint emlékeztetett - az egykori téglagyár területén kialakított gettóban 17 ezer zsidót tartottak fogva.

Az emlékműnél, amely egy vasból, méretarányosan elkészített, fekete márványtömbön álló vasúti tehervagont ábrázol, előterében a belőle kikászálódó emberekkel, Menahem Mendel Wilhelm ungvári és kárpátaljai főrabbi mondott imát. Az alkotást az Auschwitz Album egyik emblematikus fényképe alapján az ungvári Mihajlo Kolodko szobrász és Vaszil Krivanics kovácsmester készítette. A projektet a magyar kormány támogatásával a hegyvidéki Bilke önkormányzatával együttműködésben a Pannónia Civil Szervezet valósította meg. 

Kimaradt?