Másként fest a terrorizmus európai térképe, mint azt gondolnánk

Az utóbbi néhány év európai, elsősorban iszlamista/dzsihadista terrorcselekményei miatt hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az ártatlan polgári lakosságot célzó terrorakciók száma folyamatosan nő Nyugat-Európában, míg Kelet-Európában viszonylag béke honol. Erre cáfol rá egy adatbázis.

A Global Terrorism Database a világ legnagyobb, terrorcselekményekről készített tudományos adatbázisa értelmében bár Nyugat-Európában 2007 óta újra elkezdett valamelyest növekedni a polgári lakosság ellen elkövetett terrorcselekmények száma, ez még mindig meg sem közelíti a hetvenes évek, vagy a kilencvenes évek közepi terrorhullámokat.

Sajnos Kelet-Európából 1989 előttről csak részleges adatok vannak, azonban az látszik, hogy Kelet-Európában sokkal több a polgári lakosság ellen elkövetett terrorcselekmény.

 

 

 

 

 

 

Hasonló trendet ír le a terrorcselekményekben elhunytak száma is. Jól látszanak a kilencvenes évek utáni nagy nyugat-európai terrorcselekmények, a 2004-es madridi vonatmerénylet, a 2005-ös londoni terrorakció, vagy a 2011-es Breivik-féle norvégiai mészárlás. A 2014-es kiugró adat jelentős részben Ukrajnának köszönhető.

 

Az alábbi kronologikus mozgótérképről jól látszik, hol koncentrálódtak a terrorakciók a hetvenes évektől kezdve_ előbb Észak-Írországban, majd utána Baszkföldön, a kilencvenes évek elején a Balkánon, később pedig az örmény-grúz-azeri felek között. 2013-14-ben pedig Ukrajnában tetőzött a terrorhullám – írja a vs.hu.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?