Ők robbantottak Brüsszelben – 31-en haltak meg, közel 250 a sérültek száma

Kettős robbanás volt kedd reggel a brüsszeli Zaventem repülőtéren, több fel nem robbant bombát is találtak. A repülőtér után a brüsszeli metróban is robbanás történt. A hivatalos adatok szerint 31 halottja és mintegy 250 sebesültje van a merényleteknek. Négy romániai és két magyarországi sérült is van. Itt elolvashatja az eddigi események összefoglalóját. Cikkünk frissül.

22.15: A keddi brüsszeli robbantásoknak 31 halottja és nagyjából 250 sebesültje van, közölte a belga egészségügyi miniszter, Maggie De Block a VTM csatornának, ez tehát hivatalos adatnak tekinthető. Eddig a külföldi portálok híradásai alapján mi is 34 áldozatról írtunk. A Le Monde szerint a sérültek közül 11-en franciák, és háromnak az állapota súlyos.

22.00: Négy román állampolgár is megsérült a keddi brüsszeli robbantásokban, egyikük kiskorú – közölte este a bukaresti külügy. Három személyt kórházban ápolnak, a negyediket már kiengedték. A közlés szerint a brüsszeli román nagykövetség munkatársai hamarosan felkeresik a kórházba utalt sérülteket.

21.25: A belga lobogó színeivel világították meg az Eiffel-tornyot és a Brandenburgi kaput: 

21.11: A Maszol megkereste a brüsszeli robbantásokkal kapcsolatban kedden este Vincze Lorántot, az RMDSZ külügyi titkárát, aki brüsszeli lakásában családja körében figyeli a fejleményeket.

21.02: Belga rendőrségi források szerint a keddi brüsszeli terrortámadásokban a tavaly novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, a néhány nappal ezelőtt elfogott Salah Abdeslam is részt vett volna a dzsihadisták eredeti tervei szerint - közölte a Politico című hírportál.

A neve mellőzését kérő magas rangú tisztségviselő úgy vélekedett, hogy a feltehetően Abdeslam rejtekhelyéül szolgáló lakásban talált robbanószerkezeteket talán a mostani támadások során akarták felhasználni a terroristák.

A belga külügyminiszter Salah Abdeslam pénteki brüsszeli őrizetbe vétele után arra figyelmeztetett, hogy a hónapokon át szökésben lévő férfi a párizsi támadások után újabb terveket szőtt Brüsszelben és számos fegyverhez is hozzáférhetett.

20.48: Egymással összefogva folytatjuk nyugodt és méltóságteljes harcunkat a fenyegetettséggel szemben - mondta Fülöp belga király a televízióban kedd este közvetített beszédében a reggeli véres brüsszeli merényletekre utalva. Fülöp támogatásáról biztosította a biztonsági szerveket és a mentőalakulatokat, valamint elismerését fejezte ki mindazoknak, akik önként és ösztönösen segítettek a rászorulókon. „Hazánk a gyászol - mondta, hozzátéve: feleségével, Matilddal osztoznak mindazok fájdalmában, akik elvesztették hozzátartozójukat, akik megsebesültek az egyszerre "gyáva és szörnyű" merényletekben. „Bízzunk önmagunkban, mert ez a bizalom adja az erőnket" - fogalmazott Fülöp király.

20.21: Vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet zászlóját találták meg a rendőrök egy házkutatás során kedden Brüsszelben - jelentette a VRT helyi közszolgálati televízió. A belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint a házkutatást a főváros Schaerbeek nevű negyedében folytatták le.

Frédéric Van Leeuw főügyész korábban elmondta, hogy a hatóságok országszerte házkutatásokat tartanak a több mint harminc halálos áldozatot követelő kedd reggeli brüsszeli terrortámadások ügyében.

19.26: A belga rendőrség Twitter-oldalán is közzétette a Zaventem repülőtéren elkövetett robbantás kapcsán körözött férfi fényképét arra kérve a lakosságot, hogy jelentse, ha látta az arcát amúgy jól álcázó férfit. 

A Derniere Heure úgy tudja, hogy a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében rendőri akció zajlik a férfi kézre kerítése érdekében.  

19.10: Németország minden lehetséges támogatás megad a keddi brüsszeli merényletek elkövetőinek kézre kerítéséhez és megbüntetéséhez - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben. A kancellár sajtónyilatkozatában kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és a támadások sérültjeinek, és elmondta, hogy telefonon beszélt Charles Michel belga miniszterelnökkel, akit biztosított Németország szolidaritásáról és támogatásáról. Hozzátette, hogy a szerdai kormányülésen részletesen megtárgyalják a brüsszeli támadások "lehetséges következményeit". Hangsúlyozta: a német állam "valamennyi szintjén teljes erővel dolgoznak" azért, hogy a "tagadhatatlan veszély ellenére" gondoskodjanak az ország biztonságáért. A hatóságok megerősítették a pályaudvarok, a repülőterek és a határok védelmét - mondta.

Angela Merkel kiemelte: a brüsszeli merényletek elkövetői "gyilkos terroristák", és "ellenségei mindazon értékeknek, amelyekért Európa kiáll".

18.54: Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke az alábbi üzenetet tette közzé Facebook-oldalán a brüsszeli robbantásokkal kapcsolatban:

 

Nem lehetünk közömbösek mindazok láttán, amik ma tágabb hazánkban, Európában történtek. Hiszen a támadások, amelyek Brü...

Posted by Kelemen Hunor on Tuesday, March 22, 2016

18.48: Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kedden délután arra kérte a magyar állampolgárokat, hogy ha csak tehetik ne utazzanak Brüsszelbe, mert a helyzet rendkívül súlyos. A tárcavezető a brüsszeli állapotokról azt mondta, több helyszínen találtak gyanús csomagokat, a tömegközlekedést leállították, rendőri akciók vannak folyamatban, ezért nem ajánlott az utazás. Hozzátette, a szerdai kormányzati delegációs utakat is lemondták. Elmondta még, hogy a két magyar sérült közül az egyik a metróállomáson volt, amikor a robbanás történt; a délutáni órákban belső vérzés miatt meg kellett műteni, állapotát stabilizálták. A másik sérült a repülőtéren volt, csonttörést szenvedett, megoperálták - közölte Szijjártó Péter.

18.37: Az Iszlám Állam jelentkezett a brüsszeli robbantások elkövetőjeként – ha hiteles az a közlemény, amelyet a terrorszervezethez közel álló hírügynökség tett közzé. 

Az A'maq hírügynökség angol nyelvű jelentésében egyebek mellett az olvasható, hogy az "Iszlám Állam harcosai egy sor támadást hajtottak végre" a belga fővárosban, állítólag azért, mert az ország tagja az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíciónak. A merénylők a Zaventem repülőtéren tüzet nyitottak az emberekre, mielőtt "többen közülük működésbe hozták volna robbanómellényüket". Ezzel egy időben egyik társuk a Maelbeek metrómegállóban robbantotta fel magát – írják a közleményben.

18.11: Megállítottak és átkutatnak egy Brüsszelből érkezett vonatot a holland Schiphol nemzetközi repülőtérre való megérkezése előtt - közölte Twitter-üzenetében a holland rendőrség kedden. Szemtanúk beszámolói szerint Európa egyik legnagyobb repülőtere előtt egy megállóval, Hoofddorp állomáson a holland rendőrség biztonsági okokból megállította a Brüsszelből érkező vonatot. A szerelvényt és utasait, valamint azok csomagjait átvizsgálják. Az állomást teljesen kiürítették, környékét lezárták mindaddig, amíg a vizsgálat be nem fejeződik - áll az üzenetben. A rendőrség további információt nem adott az intézkedés okairól, annak részleteiről, így arról sem tettek említést, hogy bárkit előállítottak volna.

17.58: egy belga válogatott kosaras is megsérült a brüsszeli repülőtéren történt terrortámadásban. A sérült és vérző Sebastien Bellintől volt klubja, a BC Telenet Oostende twittelt ki képet, és mielőbbi jobbulást kívánt a 37 éves sportembernek. 

A férfi Európa-kupában szerdán az olasz Varese vendégeként lépett volna pályára a belga Antwerp Giants – a center Bellin jelenleg ebben a csapatban játszik –, de a gárda a robbantás miatt nem tudta elhagyni Brüsszelt.

17.47: Két vasútállomást újranyitnak Brüsszelben helyi idő szerint délután 4 órakor, a központi pályaudvar azonban továbbra is zárva marad - jelentette be a rendőrség kedden, miután reggel három helyszínen is terrortámadást hajtottak végre a belga fővárosban.  

 

A partir de 16h, reprise du trafic ferroviaire à Bruxelles, à l'exception à BruxellesSchuman, Bruxelles-Luxembourg et Bruxelles-Aéroport.

Posted by SNCB on Tuesday, March 22, 2016

A La Libre Belgique című helyi újság értesülései szerint fokozott biztonsági óvintézkedések közepette nyitják meg a déli és az északi pályaudvart a hatóságok. A két vasútállomásra ötszáz katonát vezényeltek - közölte honlapján a francia nyelvű napilap.

Belgiumban korábban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget az eddigi információk szerint harmincnégy halálos áldozatot követelő támadások miatt. A hatóságok délelőtt teljesen leállították a tömegközlekedési hálózatot és lezárták az összes metróállomást és a vasútállomásokat is.

17.42: Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek kedden Belgiumban, miután délelőtt két helyszínen is terrortámadást hajtottak végre Brüsszelben. „Minden nemzeti zászlót félárbócra eresztenek az ország hivatalos épületein" - közölte Frédéric Cauderlier, a belga kormányfő szóvivője. A miniszterelnöki hivatal épületén már megtörtént a zászló levonása.

Peter Mertens, a belga belügyi válságközpont vezetője eközben bejelentette, hogy bár a "veszély még mindig valós és komoly", a lakosok ismét elhagyhatják az otthonukat. Az illetékes elmondta, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér kedden még zárva marad.

17.33: A feltételezett merénylőkről közölt egy képet a Derniere Heure című belga lap. A homályos fotón a reptéri biztonsági kamerák felvételét merevítették ki, ezen két poggyászszállító kocsit toló és egy harmadik, arcát jól álcázó férfi láthatóA merényletekben 34 ember meghalt, 186 megsérült.

16.44: A svájci Blick úgy tudja, hogy a 24 éves Najim Laachraoui áll a brüsszeli robbantások mögött. A hatóságok szerint a férfi 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz Szíriában, majd a menekültek közé vegyülve tért vissza illegálisan Magyarországon keresztül Belgiumba.

A belga főügyészség nyilatkozata szerint a gyanúsított egyike azoknak, akiket a pénteken elfogott Salah Abdeslam bérelt autóval Magyarországról Belgiumba szállított.

16.25: Nagy erőkkel folyik a nyomozás a brüsszeli merényletek elkövetőinek előkerítésére, de a hatóságok attól tartanak, hogy további elkövetők tevékenykedhetnek a fővárosban - közölte Didier Reynders belga külügyminiszter az RTBF közszolgálati tévécsatornának adott nyilatkozatában kedden. Leszögezte: a nyomozás folyamatban van és annak minden részlete a rendőrségre tartozik. A hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy azonosítsák az elkövetőket és felderítsék azok segítői csoportjait.

Frédéric Van Leeuw belga szövetségi ügyész korábban tett nyilatkoztában arra kérte rendőrök munkáját követő médiumok képviselőit, hogy a nagy erejű nyomozások sikere érdekében azonnal hagyjanak fel a helyszíni közvetítésekkel és ne szolgáltassanak ki olyan információkat, amelyeket a lehetséges, vagy a szökésben lévő elkövetők is használni tudnak. A belga hatóságok arról mindeddig nem tettek jelentést, hogy ki állhat a támadások hátterében. Az Iszlám Állam dzsihadista csoport hívei a közösségi hálókon ünnepelték a brüsszeli robbantásokat.

16.24: A belga lapok által közölteket immár hivatalosan is megerősítetették: a brüsszeli robbantások halálos áldozatainak száma elére a 34-et. A sérültek száma meghaladja a 200-at. Yvan Mayeur brüsszeli polgármester arról számolt be, hogy az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt robbantás legalább húsz halálos áldozatot követelt, százhatan pedig megsebesültek. A belga főváros tűzoltóságának szóvivője pedig azt közölte, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett merényletben tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.

A polgármester tájékoztatása szerint a helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál. Mint mondta, jelenleg is folyik az áldozatok azonosítása. Korábban huszonhat halottról és közel száznegyven sebesültről számoltak be a hatóságok.

15.28: Egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás is történt - jelentette a VRT nevű helyi közszolgálati televízió. A csatorna tájékoztatása szerint a robbanóövet hatástalanítani fogják a tűzszerészek. A hatóságok találtak egy gyanús csomagot a Brüsszeli Egyetemen is, jelenleg azt is vizsgálják.

A VRT emellett arról is beszámolt, hogy kiürítették a Tihange település közelében található atomerőművet. Korábbi hírek szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél.

15.18: a másik mérvadó brüsszeli napilap, a Derniere Heure úgy tudja, hogy az áldozatok száma közben 34-re nőtt. Mivel az ő számításait szerint a sérültek száma „csak” 136, arra következtetünk, hogy a Le Soir által közölt 150 sérült - 10 súlyos - közül nyolcan időközben életüket vesztették. 

15.11: A román csendőrség megerősítette a repülőterek és nagykövetségek védelmét kedden a brüsszeli terrortámadások után, de a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyelőre az ötfokozatú skála második, "elővigyázatos" szintjén tartja a terrorveszély miatti riasztást.

15.08: Nem érte váratlanul a belga hatóságokat a keddi brüsszeli merényletsorozat, számítottak arra, hogy bosszú követi Salah Abdeslam letartóztatását - írta a Der Tagesspiegel című német lap a hírportálján német biztonsági körökre hivatkozva. Az újság egy másik, még a brüsszeli támadások előtt készült jelentésében azt írta, hogy Abdeslam Németországban is tervezhetett terrortámadást. A tavaly novemberi párizsi merényletek legfőbb gyanúsítottjaként számon tartott francia állampolgár múlt pénteki letartóztatása után belga illetékesek jelezték, hogy terroristák újabb támadásokkal válaszolhatnak - tájékoztatták német források a Der Tagesspiegelt. Hozzátették, hogy a keddi kettős merényletet valószínűleg Salah Abdeslam cinkosai követték el. Értékelésük szerint a németországi terrorfenyegetettség egyelőre nem változik a Brüsszelben történtek hatására.

Németországban évek óta nagy a terrorveszély, de a hatóságok szerint elméleti fenyegetettségről van szó, vagyis ugyan bármikor történhet terrortámadás, de nincsenek konkrét merénylet előkészítésére utaló adatok.

A Der Tagesspiegel keddi nyomtatott számában egy magas beosztású német biztonsági szakértőre hivatkozva azt írta, hogy Salah Abdeslam a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet egy olyan hálózatának vezetői közé tartozik, amelyet "kifejezetten" arra hoztak létre, hogy Németországban is elkövessen merényleteket.

A nyugat-európai támadások végrehajtására szervezett hálózat nagyjából 30 emberből állt, és három csoportot alkotott. Az első csoport több tagja meghalt az IÁ fővárosaként számon tartott szíriai Rakkában egy amerikai légitámadásban. A második csoport vagy annak egy része követte el a párizsi támadásokat tavaly novemberben. Az egyelőre nem ismert, hogy kik tartoznak a harmadik csoportba - mondta a berlini lap forrása. 

14.37: A Le Soir című brüsszeli lap felfele módosította az áldozatok és sebesültek számát: a belga kollégák úgy tudják, hogy a Zaventem-i repülőtéren történt két deflagrációban 11-en vesztették életüket és 81-en megsebesültek, a Maelbeek metróállomásnál 15-en haltak meg és 73-an sérültek meg, ezek közül 10-en súlyosan. Ugyancsak a Le Soir honlapján találtuk az alábbi videót, ami a repülőtéren kitőrt pánikot hozza közelebb hozzánk.


Double explosion à l’aéroport de Zaventem de Le_Soir

14.27: Törökország elítéli a Brüsszelben történt robbantásos merényleteket - mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kedden Ankarában. Davutoglu részvétét fejezte ki Belgium kormánynak és az áldozatok családjainak. A miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy múlt pénteken az Európai Unió és Törökország közötti migrációs csúcstalálkozó kapcsán a török küldöttséggel a belga fővárosban járt. Hangsúlyozta: a terrorizmus globális problémává vált.

Törökországban nagy a feszültség, miután az elmúlt hónapokban több robbantásos merényletet is elkövettek az ország nagyvárosaiban. Múlt szombaton egy öngyilkos merénylő támadást hajtott végre Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében található Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi). A tettes négy ember életét oltotta ki, köztük három izraeli állampolgárét. A robbantásban 36-an sebesültek meg. Az elkövető a belügyminisztérium szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel állt kapcsolatban.

Az incidenst megelőző hetekben Ankarában is követtek el merényleteket. Mindkettőért az illegális Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik fiókszervezete vállalta a felelősséget. Február közepén katonákat szállító autóbuszok mellett robbantottak a merénylők, 29 ember halálát okozva. Múlt vasárnap egy zsúfolt autóbusz ellen követtek el robbantást a török főváros legforgalmasabb utcájában, akkor a két támadóval együtt 38 ember vesztette életét.

14.16: Az oroszok szerint ők már tudják ki, kik robbantottak Brüsszelben. Az orosz titkosszolgálatok figyelmeztették a belga hatóságokat egy lehetséges terrortámadásra - írta az orosz Pravda. A lap úgy tudja, három Iszlám Állam-tag fehérorosz állampolgárról van szó: Ivan és Alekszej Dovbasról, illetve Marat Junuszovról, akik múlt pénteken utaztak Belgiumba. „A 27 éves Alekszej Dovbas volt az első, aki áttért az iszlám hitre, majd radikálisokkal került kapcsolatba. Öccse, a 23 éves Ivan hamarosan szintén érdeklődni kezdett a radikális mozgalmak iránt" - állította a lap szerint egy forrás, aki azt mondta: a testvérek Szíriában kaptak IÁ-kiképzést, mielőtt az EU-ba utaztak volna.  

13.55: A terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot - közölte Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli robbantásokat követően kiadott nyilatkozatában kedden. A főtitkár gyáva, "közös értékeink és nyitott társadalmuk" elleni támadásként értékelte a kedd reggel elkövetett merényleteket. Hozzátette: együtt érez az áldozatok hozzátartozóival, és kiáll a nehézségekkel küzdő Belgium mellett.

13.40: Nagy-Britanniában országszerte megerősítették a rendőri jelenlétet, és összeült a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) a keddi brüsszeli merényletek után kialakult helyzet áttekintésére. Fokozták a rendőri járőrözést a brit repülőtereken is, a London és Brüsszel közötti vasúti forgalmat pedig felfüggesztették.

 Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka hivatalos keddi közleményében leszögezte, hogy a rendőri jelenlét megerősítése óvintézkedés, amely a lakosság megnyugtatására szolgál, és nem kapcsolódik semmilyen konkrét elhárítási vagy hírszerzési értesüléshez. Rowley szerint keddtől fokozott rendőri jelenlét lesz elsősorban a közlekedési csomópontokban. Különösen London kulcsfontosságú pontjain és közlekedési hálózatán lesz "jól látható" a megerősített rendőrségi járőrözés.

13.32: Befejeződött a Maalbeek metróállomás evakuálása: 

13.10: A román hatóságok a brüsszeli terrortámadás után nem emelték a terrorkészültségi fokozatart, amely az ötös skála szerinti második, „kék színű-elővigyázatossági” szint maradt érvényben – idézte a Mediafax a Román Hírszerző Szolgálat honlapján közölt tájékoztatást. Romániában csak 2008-ban emelték a kék-óvatos fokozatról „sárga-mérsékelt” szintre a terrorkészültségi szintet, amikor Bukarestben szervezték a NATO-csúcsot. 

12.56:  "Megtörtént, amitől tartottunk, fekete nap ez Belgium számára" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokra utalva. A miniszterelnök arról számolt be, tisztában vannak vele, hogy "sok a halott, és sokan megsebesültek" a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomásnál történt robbantásokban. Mindemellett leszögezte, hogy higgadtságra és szolidaritásra van szükség. 

Charles Michel közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Korábbi hírek szerint 225 katonával erősítették meg Brüsszel védelmét. A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is. Jan Jambon belga belügyminiszter délelőtt bejelentette, hogy az országban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.

12.45: A terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni - jelentette ki a miniszterelnök kedden Tatabányán tartott sajtótájékoztatóján a reggeli brüsszeli robbantásokról szólva. Orbán Viktor hangsúlyozta: erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között. A kormányfő megerősítette, hogy eddig két magyar sérültről tudni. Tájékoztatása szerint egyikük sérülései nem súlyosak, de kórházba került.

12.40: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke élesen elítélte a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokat és őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő tanács elnöke közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy megrendítették a számos ártatlan ember életét követelő robbantások. Donald Tusk hangsúlyozta, az unió elkötelezett a terrorfenyegetettség elleni küzdelem iránt. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatóján kijelentette: ez egy rendkívül szomorú nap Európa számára.

12.35: A bukaresti külügy nem tud romániai halottakról vagy sebesültekről. A tárca közzétette a brüsszeli román nagykövetség telefonszámait, amelyeken információkat kérhetnek az esetleges érintettek vagy a hozzátartozóik: +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658. A külügy ugyanakkor figyelmezteti a román állampolgárokat, hogy a Brüsszelbe tartó repülőjáratokat Amszterdamba irányították át.

12.30: Így menekítették ki az utasokat a brüsszeli metróból: 

12.27:  Összeült kedden a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) a brüsszeli merényletek után kialakult helyzet áttekintésére. A testület értekezletét David Cameron miniszterelnök rendelte el. Cameron - részletek nélkül - az ülés előtt a Twitter üzenőportálon közölte, hogy a brit kormány minden lehetséges segítséget megad a brüsszeli hatóságoknak.

12.20: Két magyar is megsérült a keddi brüsszeli robbantások során - mondta az M1 aktuális csatornának Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet. A Brussels Airlines Budapestről indult reggeli járatáról azt mondta: a gép biztonságban földet ért, több magyar utassal is telefonon tartják a kapcsolatot; az utasok nem hagyhatták el a repülőgépet, de mindannyian biztonságban vannak. A nagykövet arról is beszámolt, hogy a robbantások helyszíneit ők sem tudják megközelíteni, de nem is tanácsos odamenni, a tömegközlekedés leállt, csak gyalog lehet közlekedni. A Brüsszelben tartózkodóknak azt tanácsolta, maradjanak a szállodájukban akkor is, ha már nincs fizetve a szállásuk. 

12.05: Legalább huszonegy halálos áldozata van a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt robbantásoknak - közölte a brüsszeli tűzoltóság szóvivője.

11.50: Elértük brüsszeli irodájában Bálint Margitot, Winkler Gyula EP-képviselő asszisztensét. Tájékoztatása szerint a képviselő nem tartózkodik a belga fővárosban. Megtudtuk, hogy fokozták az uniós épületek védelmét. "Itt ülök az irodámban, elég nagy a riadalom. Magam is a televízióból tájékozódom a fejleményekről" – mondta Bálin Margit.

11.48: A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát - jelentette be a belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva.  Pintér Sándor elmondta: járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. Kérdésre elmondta: a kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség. Eddig a négyfokozatú skálán a hármas szint volt érvényben.

11.40: Legalább tizenöt sérültje van a brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbanásnak - jelentette a belga média szemtanúkra hivatkozva. Korábbi híradások szerint halálos áldozatai is vannak az uniós intézmények közelében lévő Maelbeek brüsszeli metróállomáson történt robbanásnak, ezt azonban hivatalos források egyelőre nem erősítették meg. A detonációt követően többen is a síneken futva menekültek el az állomásról. A metró lejáratánál fekete füst gomolyog a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint.

11.30:  Lezárták a főbb vasútállomásokat a belga fővárosban - jelentette be az SNCB belga állami vasúttársaság. Egyelőre a Londonba közlekedő Eurostar nemzetközi expresszvonatok sem járnak.

11.20: „Robbanás történt ma a brüsszeli reptéren. Köszönöm, hogy többen is érdeklődtetek: jól vagyunk, a család otthon, a munkatársak az irodában vannak. Megdöbbenve figyeljük az eseményeket. A telefonok nem működnek rendesen, ezért nem biztos, hogy el tudtok érni. Én tegnap repültem és szerdán megint repülőre kellene szállnom” – írta Facebookra néhány perce Sógor Csaba EP-képviselő.

11.19. Egy francia karikaturista utal a tavalyi párizsi merényletsorozatra: 

11.18: Leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban, miután kedd reggel robbanások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban - jelentette be a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB). A lakosságot arra szólították fel a hatóságok, hogy maradjon ott, ahol van. 

11.15: Találtak egy harmadik pokolgépet is a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás történt - jelentette a belga sajtó.

11.10: A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak - tájékoztatott a VRT belga közszolgálati televízió.

11.00: Öngyilkos robbantás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - értesült a VRT belga közszolgálati televízió. Itt követheti a Sky News élő adását az eseményekről: 

10.55: Halálos áldozatai is vannak a Maelbeek brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbanásnak - közölte a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) egyik dolgozójára hivatkozva az EFE spanyol hírügynökség.

10.46: Lezárták az összes metróállomást kedd reggel a belga fővárosban - jelentette be a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB), amely szerint füstöt észleltek az uniós intézmények közelében is.

10.38: Robbanás történt kedd reggel egy brüsszeli metróállamoson is, az uniós intézmények közelében - jelentette az RTBF belga közszolgálati csatorna. 

10.33: A rendőrség bejelentette, hogy több halálos áldozata is van a robbantásnak - az RTBF belga tévé 11 halottról és 25 sérültről tud. A robbanás pillanatát az egyik biztonsági kamera is rögzítette.

10.30:  Szemtanúk szerint lövések dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel, közvetlenül a kettős robbanás előtt - jelentette a La Derniére Heure című belga napilap internetes felületén. A robbanások oka egyelőre nem ismert.

A Le Soir című helyi lap friss értesülései szerint a robbanások a repülőtér indulási oldalán történtek az American Airlines légitársaság irodája közelében. A helyi hatóságok bejelentették, hogy kiürítik és lezárják a légikikötő épületét. Az érkező járatokat más repülőterekre terelik át. A környéken a vonatközlekedést is felfüggesztették.

Szemtanúk szerint az első detonáció után mindenki rohanni kezdett a kijárat felé. A helyszínen mindenhol otthagyott csomagok hevernek. A televíziós csatornák által sugárzott képek tanúsága szerint számos rendőrt és mentőt vezényeltek a helyszínre. A légikikötő felett fekete füst gomolygott, több helyen betörtek az ablakok és leszakadt a plafon.

Kapcsolódók

Kimaradt?