Belga sajtó: mégsem a harmadik, szökésben levő merénylőt kapták el

Azonosították a brüsszeli Zaventem repülőtéren vérgrehajtott öngyilkos merénylet két elkövetőjét, illetve a harmadik, még szökésben lévő merénylőt is. A robbantások halálos áldozatainak száma jelenleg 31, de ez tovább nőhet a következő napokban - fogalmazott szerda reggeli sajtótájékoztatóján Maggie De Block belga egészségügyi miniszter. A keddi nap eseményeit itt olvashatja, rövid összefoglalót a cikk végén talál.

21.10: Az AFP hírügynökségnek most már egy belga rendőrségi forrás is megerősítette, hogy Najim Laachraoui volt a második öngyilkos merénylő a reptéren.

A Le Monde információi szerint a nyomozók a DNS-e alapján azonosították be a férfit. Ez azt jelenti, hogy a kiadott képen fehér kabátban és fekete kalapban látható, szökésben lévő férfiről még nem tudni, ki lehet. Korábban a belga lapok őt gondolták Laachraouinak. (MTI)

20.38: A belga egészségügyi minisztérium utolsó összesítése szerint 31 áldozata és 300 sérültje volt a keddi merényleteknek. 150 sérült még mindig kórházban van, közülük 61 embert az intenzíven ápolnak. Négy sérült kómában van. (Index)

20.15: Legkorábban szombaton nyithatják meg újra a forgalom előtt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret, ahol az előző napon kettős robbantást hajtottak végre - közölte szerda este a légikikötőt üzemeltető vállalat szóvivője. "Egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy szombaton újraindulnak-e a kereskedelmi járatok" - mondta sajtótájékoztatóján Anke Fransen. Hozzátette, a légitársaságoknak addig alternatív megoldásokat kell választaniuk.

19.20: A keddi brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét a török rendfenntartó erők 2015 júniusában kiutasították - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában. Elmondta, hogy Törökország tavaly július 14-én jelentést küldött az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosának kitoloncolásáról a belga hatóságoknak, de azok figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést és később szabadon engedték a férfit. Erdogan hozzátette: a férfit saját kérésére Hollandiának adták ki, s a fogadó állam szintén kapott tájékoztatást a terrorista kilétéről.

18.53: Egy perui édesanya az első nevesített halálos áldozata a keddi brüsszeli merényletsorozatnak. A 36 éves Adelma Tapia Ruiz a zaventemi repülőtéren csekkolt be a robbantás pillanatában – írta a CNN. Hároméves lánya és férje kisebb sérülésekkel megúszta a támadást, mert kicsit távolabb mentek a bombát rejtő csomagtól. (Index)

18.30: Khalid el-Bakraoui, a metróban robbantó merénylő terrorizmus vádjával szerepelt az Interpol vörös körözési listáján is. 2015 augusztusa óta keresték, és a leírásból többek között az is kiderült, hogy belga-bahamai kettős állampolgár volt. (Index)

18.15: Rendkívüli tanácskozást tartanak csütörtökön az uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei - jelentette be az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia. A holland elnökség a Twitteren jelentette be, hogy csütörtökön helyi idő szerint délután 4 órakor összeülnek a szakminiszterek az uniós intézmények képviselőivel a belga fővárosban.

17.30: Megerősítette az előző napi brüsszeli terrortámadások elkövetőinek személyazonosságát szerdai sajtótájékoztatóján a belga szövetségi főügyész, aki szerint valóban az el-Bakraoui néven ismert fivérekről van szó.

Frédéric Van Leeuw tájékoztatása szerint Ibrahim el-Bakraoui, aki a repülőtéren robbantott, végrendeletet hagyott egy később megtalált laptopon. Fivére, Khalid a brüsszeli Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát egy szerelvényben.

A testvérpár különböző bűncselekmények miatt már korábban is ismert volt a rendőrség előtt. Egyikük bérelte hamis papírokkal a belga főváros Forest negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, a múlt pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban.

Van Leeuw kiemelte: a hatóságoknak még nem sikerült azonosítani az Ibrahim el-Bakraouival együtt érkezett, a repülőtér kamerái által rögzített másik két embert, akik közül az egyik felrobbantotta magát, a másik pedig feltehetőleg elbizonytalanodott és elmenekült.

17.00: Olaszországot nem fenyegeti kiemelt terrorveszély, de hatóságai minden szükséges biztonsági intézkedést megtettek a merényletek után - mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerdán. A Vatikán bejelentette, hogy Ferenc pápának húsvéti programja nem módosul.

A Corriere della Sera olasz napilap római kiadása szerint "páncélozott" az idei római húsvét: az olasz fegyveres erők és csendőrség páncélos járművei készenlétben sorakoznak a Colosseum körüli utcákban. A Szent Péter térre vezető sugárút több pontján is ellenőrzik a hívőket és turistákat, akik a térre is csak fémdetektoros ellenőrzés után tudnak bejutni. A fémdetektorok a Szent Péter teret övező oszlopcsarnokban állnak.

Olasz sajtóinformációk szerint felmerült, hogy a római és milánói metróállomások utasait fémdetektorral ellenőrizzék. A római Leonardo Da Vinci repülőtéren pedig azt tervezik, hogy az utasokat és poggyászaikat már a repülőtérre történő belépés előtt ellenőrzik a légikikötőn kívüli biztonsági kapunál.

A La Repubblica úgy tudja, az olasz belügyminisztérium kizárja, hogy az ország területén "terrorcsoportok" készülnének merényletre, inkább "magányos farkasok" akcióitól tart. Az újság arról értesült, hogy a belügyminisztérium dzsihadista csoportokhoz köthető, rejtett internetes honlapokat talált, amelyeken Ferenc pápát keresztes harcosként ábrázolták.

A Vatikán közlése szerint azonban Ferenc pápa egyetlen egy húsvéti programját sem mondja le vagy módosítja. Az egyházfő szokása szerint golyóálló mellényt sem visel a tömegeseményeken.

A tavaszi szünet kezdetével Rómát ellepték a turisták: a Colosseumnál és a Szent Péter térnél szerdán mozdulni nem lehetett az olasz és külföldi látogatóktól. Ezek lesznek a római húsvét főbb helyszínei is.

14.55: Nemzeti gyásznapot rendelt el csütörtökre a kormány a brüsszeli terrorcselekmények miatt.

14.26: Frederic van Leeuw belga főügyész sajtótájékoztatóján elmondta: az egyik repülőtéri öngyilkos merénylő Ibrahim el-Bakraoui volt. Azt is mondta: a harmadik gyanúsított, Najim Laachraoui továbbra is szökésben van.

A belga főügyész elmondta: 31 halálos áldozata van a merényleteknek, de nőhet ez a szám, mert több sebesült kritikus állapotban van. 260 sebesültje van a terrortámadásnak – tette hozzá.

Van Leeuv elmondta: Najim Laachraouinál volt a harmadik bomba, amit a repülőtéren robbantottak volna fel, de a pokolgép nem lépett működésbe, a terrorista ezután elmenekült a helyszínről. Ez volt a legnagyobb erejű robbanóeszköz, amit fel akartak robbantani.

A Schaerbeek-i lakásban 15 kilogramm robbanóanyagot, valamint a bombagyártáshoz szükséges aceton és oxigénes vizet találtak. 

14.21: ​A Brüsszelbe látogató francia miniszterelnök, Manuel Valls, valamint Charles Michel belga kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Maelbeek metróállomásnál rótta le kegyeletét.

14.17: Elhalasztották Salah Abdeslam szerdára kitűzött brüsszeli bírósági meghallgatását a biztonsági kockázatokra való tekintettel. Így csütörtökön döntenek a terrorista előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról.

14.02: Ferenc pápa arra kérte az embereket, hogy egyöntetűen ítéljék el a brüsszeli robbantásokat, amelyeket kegyetlen gaztetteknek nevezett. Azt is kérte, mindenki imádkozzon, hogy a kegyetlen, fundamentalizmustól elvakított emberek jó útra térjenek. Az egyházfő azt mondta: összeszorul a szíve, az egész belga nép, valamint az áldozatok hozzátartozói és a sebesültek mellett áll.

13.54: A terrorfenyegetettség miatt csütörtökön is zárva marad a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér, ahol az előző nap kettős robbantást hajtották végre - közölte Arnaud Feist, a légikikötőt üzemeltető vállalat igazgatója. „Nem lesznek érkező vagy induló kereskedelmi járatok a brüsszeli repülőtéren március 24-én" - írta a cégvezető a Twitteren.

A kedd reggeli terrortámadások után lezárták a füstölgő, helyenként rommá zúzott repülőteret és az oda vezetők utakat, valamint törölték az összes járatot. A merényletek miatt a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liége-be és más városok repülőtereire irányították át.

13.46: A korábbi hírekkel ellentétben a belga rendőrök nem Najim Laachraouit, a harmadik, még szökésben lévő merénylőt fogták el, aki a gyanú szerint előző nap részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni terrortámadásban - jelentette a La Derniere Heure című helyi napilap. Az újság értesülése szerint egy másik gyanúsítottat vettek őrizetbe délelőtt a hatóságok a belga főváros Anderlecht nevű negyedében. A belga szövetségi ügyészség egyelőre nem adott tájékoztatást az ügyről.

13.44: a belga labdarúgó szövetség szerdán koradélután közleményben jelezte, hogy a március 29-re tervezett Belgium-Portugália barátságos válogatott mérkőzést biztonsági kockázatok miatt törlik.

13.05: Egy besztercei fiatal férfi egyike annak a négy romániainak, akik kedden megsérültek a brüsszeli Zaventem repülőtéren végrehajtott robbantásokban.

12.43: A belga főügyészség romániai idő szerint 14 órára rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett. Mivel nem cáfolták Najim Laachraoui letartóztatásának hírét, a belga lapok arról írnak, hogy itt fogják bejelenteni és részleteket közölni a 24 éves bombagyáros elkapásáról.  

12.36: Mason Wells megsérült, de túlélte a brüsszeli terrortámadást kedden. A tizenkilenc éves férfi egyike volt a három mormon misszionáriusnak, aki a brüsszeli reptéren tartózkodott, amikor a bombák robbantak. Wellsbe szilánkok fúródtak, másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, és elszakadt az Achilles-ínje. 

Mindezt az apja mondta el, aki szerint a fiának ez volt a harmadik terroresemény az életében, amelyet túlélt. Ott várta ugyanis Bostonban a maratonon futó édesanyját egy sarokra a célegyenestől, amikor a bomba robbant 2013-ban. Illetve a novemberi párizsi terrortámadáskor is Franciaországban volt épp. Édesapja Isten áldását látja ebben, nem pedig valamiféle átkot. Embert próbáló és jellemformáló tapasztalatnak nevezte a történeteket.

Mason Wells állítólag nem csak nyugalmát, de humorérzékét is megőrizte a brüsszeli támadás során annak ellenére, hogy lényegében a robbanás "zérópontjánál" volt.

11.51: A Derniere Heure információi szerint Brüsszel egyik negyedében, a focicsapatáról is híres Anderlechtben a rendőrök letartóztatták a Zaventem repülőtéren bekövetkezett robbantás harmadik, szökésben levő elkövetőjét. 

A belga szövetségi ügyészség egyelőre nem erősítette meg a fiatalember őrizetbe vételéről szóló híreket.

Najim Laachraouit nagy erőkkel kereste a rendőrség, miután a biztonsági kamerák rögzítették, amint a két öngyilkos merénylő társaságában tartózkodott előző nap a repülőtéren. Feltehetőleg ő is pokolgépet rejtett el a poggyászában, azonban pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel magát, hanem elmenekült.

A 24 éves Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Belgiumba.

A nyomozás részleteit ismerő források szerint a férfi DNS-ét a Párizsban használt robbanószerkezetek maradványain is megtalálták. A rendőrségi beszámolók szerint az ő DNS-ét azonosították a Brüsszel Schaerbeek negyedében bérelt lakásban is, ahol a Párizsban felhasznált robbanóöveket készítették a november 13-i merényletek elkövetőinek.

A nyomozók feltételezik, hogy a párizsi terrortámadások éjszakáján Belgiumban tartózkodó Laachraoui lehetett az egyik címzettje azoknak az SMS-eknek, amelyeket az elkövetők közvetlenül az öngyilkos merényletek előtt küldtek eddig ismeretlen társaiknak.

11.47: A brüsszeli metróban robbantó öngyilkos merénylőkből álló csoport is ott lehetett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - írta rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Derniére Heure című belga napilap. A belga rendőrség azonosította azt a két autót, amelyek együtt érkeztek a merénylőket szállító taxival - írja az újság.

Közvetlenül a brüsszeli repülőtéri robbantás előtt egy Renault Clio és egy fekete Audi S4 típusú autó is a repülőtér parkolójába érkezett. A beszámolók szerint ezekben három vagy négy ember ülhetett, akik ki sem szálltak az autóból, hanem érkezésük után nem sokkal visszaindultak Brüsszelbe.

Rendőrségi források szerint mindkét autó egy 22 éves, török származású limburgi fiatalember tulajdonában van, aki már egy éve a hatóságok látókörében van terrorista csoportban való részvétel gyanújával. A férfi az elmúlt évben Szaúd-Arábiában járt, ahová másik három, egy 22, 25 és 26 éves limburgi fiatalember, és egy 33 éves marokkói származású, antwerpeni férfi kísérte el. A két autót azonosították korábban a német-belga, a belga-luxemburgi és a belga-francia határokon is.

A lap értesülései szerint egy kukában számítógépet talált a belga köztisztasági vállalat, amelyet átadott a rendőrségnek. A hatóságok a laptopot "fontos" eszköznek minősítették, amelytől azt remélik, hogy értékes dokumentumokat vagy az Iszlám Állam terrorszervezettel folytatott levelezést találnak rajta. Emellett a Brüsszelben rejtőző nemzetközi terrorista sejtek újabb szálait is segíthet felgöngyölíteni - írta a napilap.

11.33: A keddi után a szerda délelőttre tervezett edzése is elmarad a belga labdarúgó-válogatottnak a brüsszeli robbantások miatt. A tréning romániai idő szerint 12 órakor kezdődött volna a brüsszeli Baldvin Király Stadionban. Lehet, hogy az edzést délután megtartják, de erről még nem döntöttek. A belga sportági szövetség napközben hozza nyilvánosságra a módosított felkészülési programot.

11.25: A belga rendőrség közzétett egy képet, amin a feltételezett brüsszeli merénylők látszódnak közvetlenül a robbantás előtt. A két fekete ruhás férfi a bal kezén kesztyűt visel – feltehetőleg ebben lapult a detonátor. A két férfi valószínűleg felrobbantotta magát. 

Az RTBF belga közszolgálati tévéadó friss értesülései szerint az öngyilkos robbantásokért egy testvérpár felelős, a már korábban is körözött Khalid és Ibrahim el-Bakraui. A csatorna névtelen forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy két brüsszeli lakosról van szó, akiket a rendőrség különböző bűncselekmények miatt már korábban is ismert.

10.31: A halálos áldozatok száma jelenleg 31, de ez tovább nőhet a következő napokban - fogalmazott szerda reggeli sajtótájékoztatóján Maggie De Block belga egészségügyi miniszter. A tárcavezető hozzátette, a 260 sebesült között nagyon magas a súlyos esetek száma, sok sérültet mesterséges kómában tartanak az orvosok. 

A halálos áldozatok és a sebesültek azonosítása is nagyon lassan halad, ugyanis - mint mondta - az első jelek szerint legalább 40 ország polgáráról van szó. 

9.35: Azonosították a harmadik, még szökésben lévő merénylőt is, aki részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni robbantásos merényletben: a férfi neve Najim Laachraoui a La Derniére Heure című helyi lap szerda reggeli értesülései szerint.A belga rendőrség kedden este még a lakosság segítségét kérte a magát sapkával és napszemüveggel álcázó férfi azonosításához.

A fiatalemberről nemrégiben azt közölte a belga államügyészség, hogy tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését. A 24 éves Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Belgiumba.

A nyomozás részleteit ismerő források szerint a férfi DNS-ét a Párizsban használt robbanószerkezetek maradványain is megtalálták. A rendőrségi beszámolók szerint az ő DNS-ét azonosították a Brüsszel Schaerbeek negyedében bérelt lakásban is, ahol a Párizsban felhasznált robbanóöveket készítették a november 13-i merényletek elkövetőinek.

A nyomozók feltételezik, hogy a párizsi terrortámadások éjszakáján Belgiumban tartózkodó Laachraoui lehetett az egyik címzettje azoknak az SMS-eknek, amelyeket az elkövetők közvetlenül az öngyilkos merényletek előtt küldtek eddig ismeretlen társaiknak.

9.02: Azonosították a Zaventem repülőtéren kedden reggel bekövetkezett öngyilkos merénylet két elkövetőjét. A Derniere Heure címú belga lap úgy tudja, hogy az El Bakraui-testvérek vannak a biztonsági kamerák felvételén.

A 27 éves Khalid és a 30 éves Brahim el-Bakraui szerepel a brüsszeli rendőrség nyilvántartásában, egyikük terrorizmussal kapcsolatos kapcsolatokért, másikuk pedig erőszakos viselkedésért. Az első információk szerint nekik sikerült múlt héten a háztetőkön keresztül megszökniük egy rendőrségi razzia során.

8.27: Azonosították a brüsszeli robbantások legtöbbet megosztott képén szereplő nőt. Nidhi Chaphekar , indiai légiutaskísérő, a Jet Airways munkatársa, éppen arra várt, hogy csatlakozzon a legénység többi tagjához, Amerikába repültek volna. Nidhi Chaphekar 15 éve dolgozik stewrdessként, két gyerek anyukája. Nidhi sokkot kapott a robbantások után, ezért még a családja sem tudott beszélni vele, jelenleg kórházban ápolják - írja a Sun. 

8.23: A Sun szerint kérdés, hogy a brüsszeli metróban 9 óra 11 perckor történt robbanás véletlenül történt ekkor, vagy a szeptember 11-i terrortámadásokra utaltak a terroristák ezzel.

7.50: Spontán megemlékezést tartottak kedd este Brüsszel központjában, több százan gyertyákat gyújtottak a belga fővárosban reggel végrehajtott robbantásos merényletek áldozatainak emlékére. A tőzsde épülete előtti tér megtelt virágokkal, az aszfaltot krétaüzenetekkel rajzolták tele. Voltak, akik énekeltek vagy hegedültek, mások egymás kezét fogva, csendben emlékeztek.

Egyesek "Brüsszel, szeretlek", mások pedig "Ne aggódjatok", "Együtt a gyűlölet ellen" vagy "El a kezekkel az országomtól" feliratú táblákat tartottak a magasba. Egymással keveredtek a francia, a holland, az angol és az arab nyelven írt üzenetek. Sötétedés után a helyszínre érkezett Charles Michel belga kormányfő is, akit Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kísért el a megemlékezésre. (MTI)

7.40: Hajtóvadászatot indítottak a harmadik feltételezett merénylő ellen. A kalapot és világos kabátot vieslő férfi valószínűleg pánikba esett, ezért nem robbant a harmadik bomba. Francis Vermeiren, a légikikötőnek otthont adó Zaventem település polgármestere szerint poggyászaikba rejtették a robbanószerkezeteket a merénylők.

A keddi események röviden:

  • Reggel nyolc körül két öngyilkos robbanás volt a brüsszeli Zaventem repülőtér egyik termináljánál.
  • Kilenc után a brüsszeli metróban is robbantottak, Maalbeekben füst szállt fel egy megállóból.
  • A két helyszínen elkövetett merényleteknek összesen 31 áldozata lehet. Korábban még 34-ről szóltak a híradások.
  • A reptéren 92, a metróban legalább 106 ember is megsérülhetett. Az egészségügyi miniszter este 250 sebesültről beszélt.
  • Négy romániai és két magyar sérültje is van a merényleteknek.
  • Az Iszlám Állam vállalta a merényletek elkövetését.
  • A robbanás előtt lövéseket hallottak a reptéren, a merénylő mellett találtak egy Kalasnyikovot. Egy fel nem robbant bombát irányított robbantással semmisítettek meg a hatóságok.
  • Képet is közzétettek a támadókról, ketten felrobbantották magukat, a harmadikat keresik. A párizsi merénylő Abdesalamnak is köze lehetett az akcióhoz. 
  • Este Brüsszel Schaerbeekben negyedében tartott razziák során egy olyan robbanószerkezetet találtak, amit szögekkel is megtöltöttek. Az Iszlám Állam zászlója is előkerült.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?