A magyaországi ellenzék többes népszavazást akar

A magyarországi ellenzéki pártok szerint a kvótareferendummal egy időben a vasárnapi boltzárról és a földügyekről is népszavazást kell tartani. A Jobbik támogatja a kormányt. A pártok Orbán Viktor szerdai bejelentésére reagáltak.

Az MSZP egyetért azzal, hogy ne lehessen az Országgyűlés feje felett a magyar emberek életét befolyásoló döntést hozni - mondta Tóbiás József, a párt elnöke. Szerinte azt viszont meg kell vizsgálni, hogy a kormány népszavazási kérdése megfelel-e az alaptörvénynek és az EU alapszerződésének.

Tóbiás szerint a miniszterelnöknek tudomásul kell vennie, nem az a nemzeti sorskérdés, amit ő annak nevez. A földek állami tulajdonban tartása viszont a szocialisták elnöke szerint is nemzeti sorskérdés. Tóbiás József szerint a kvótareferendummal egy időben a kormánynak lehetővé kell tennie, hogy népszavazást lehessen tartani földügyben és a vasárnapi zárvatartásról.

A Jobbik üdvözli, hogy pártjuk kezdeményezése után csaknem fél évvel a kormány is belátta: népszavazáson kell elutasítani a betelepítési kvótát - értékelte Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentését Z. Kárpát Dániel.

A párt alelnöke szerdai sajtótájékoztatójánaz ügyet nemzeti sorskérdésnek nevezte. A Jobbik csütörtökre ötpárti egyeztetésre hívja a parlamenti frakciókat az "esetleges kiskapuk kizárása érdekében". A jobbikos politikus szerint olyan kérdést kell benyújtani, ami kizárja a visszatoloncolás, a relokáció és minden, Magyarországot károsan érintő intézmény lehetőségét. 

Kijelentette azt is: a Jobbik egyértelműen a "nem" oldalán áll. A politikus a pártja nevében arra kérte a szavazókat, hogy úgy nyilvánítsanak véleményt: Magyarországra hívatlanul idegeneket ne lehessen betelepíteni. 

Az LMP szerint a kormány a kvótareferendum kezdeményezésével folytatja a népszavazás intézményének kiüresítését, ellehetetlenítését a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtek után. Ferenczi István szóvivő szerint a kormány az akciójával azt akadályozza, hogy az emberek fontos kérdésekben hozhassanak döntést. Ilyennek nevezte a földügyeket és a vasárnapi zárvatartást is. Felháborítónak tartjuk, hogy hülyének nézik az embereket, az ő nevükben is kikérjük ezt" - mondta a politikus.

A Demokratikus Koalíció szerint nem a kötelező betelepítési kvótáról, hanem a vasárnapi boltzárról, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetéséről és az egészségügy finanszírozásának rendezéséről kellene népszavazást tartani. A párt szóvivője a kormányfő szerdai bejelentésére reagáló sajtótájékoztatóján azt mondta, ha ezekhez a miniszterelnök "hozzá akarja csapni" saját kezdeményezését, akkor a referendum álljon négy kérdésből.

A Fidesz Orbán Viktorhoz hasonlóan üdvözli, hogy a kormány "kikéri és meghallgatja a magyar emberek véleményét a hazánkat is fenyegető uniós betelepítési kvótáról." A kormánypárt frakciójának közleménye szerintBrüsszel az emberek és a nemzeti parlamentek felhatalmazása nélkül akar dönteniarról, hogy bevándorlókat telepít be és szétosztja őket a tagállamok között.

Ha a kormányfő csak egy kérdéssel, a betelepítési kvótával kíván foglalkozni, akkor viszont a DK arra kéri a demokratikus pártokat és a demokrata szavazókat, hogy bojkottálják az "orbáni népszavazást" - mondta Gréczy Zsolt. 

A Párbeszéd Magyarországért szerint nem lehet népszavazást kiírni, mert nemzetközi szerződésben rögzített kötelezettségről nem lehet referendumot tartani. A Magyar Liberális Párt nem tartja korrektnek Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését, mert az Európai Unióban nincs olyan jogi fogalom, hogy kötelező betelepítés.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?