A kötelező menekültkvótáról kezdeményez népszavazást a magyar kormány

Budapesten a szerdai kormányülés szünetében jelentette be Orbán Viktor magyar miniszterelnök, hogy népszavazást kezdeményez a kormány a kötelező betelepítési kvótáról: Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését? - így szól a február 24-én benyújtott kérdés.

Orbán arról beszélt, hogy Brüsszel nem veheti el a magyar parlamenttől a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést. "Nem árulok zsákbamacskát, hiszen a parlament elutasítja azt. Ezzel kiáll az ország függetlensége mellett és elutasítja a kvótát." - mondta a miniszterelnök.

Orbán azzal folytatta, hogy a népszavazás európai és demokratikus dolog, ezért senki nem vitathatja, hogy Magyarország az európai úton jár. "Nem hozhatunk az emberek feje fölött, az európai emberek akarata ellenére az életüket súlyosan megváltoztató döntéseket" - érvelt Orbán. A kvóta viszont átrajzolná Európa etnikai, kulturális és vallási arculatát. Erre pedig sem Brüsszelnek, nem semmilyen európai testületnek nincs felhatalmazása.

"Meggyőződésem, hogy a kormány egy közhangulatnak engedett" - mint mondta, a kvóta bevezetése "visszaélés a hatalommal."

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?