Moszkvában vádat emeltek Hodorkovszkij ellen

Az orosz szövetségi nyomozó bizottság pénteken két gyilkosság szervezésében való részvétel címén vádat emelt a Svájcban élő Mihail Hodorkovszkij, az időközben felszámolt Jukosz olajkonszern alapítója ellen.

Vlagyimir Markin, a bizottság vezetője azzal kapcsolatban, hogy a volt olajmágnás aznap nem jelent meg az egyik moszkvai bíróság idézésén, ahol egy gyilkossági ügyben akarták meghallgatni, bejelentette, hogy a közeljövőben elfogatóparancsot adnak ki ellene.

A hatóságok egy 1998-ban történt gyilkosság, a szibériai Nyeftyejuganszk - ebben a városban volt abban az időben a Jukosz székhelye - polgármesterének, Vlagyimir Petuhovnak a megölése, illetve annak kísérője, Vjacseszlav Kokoskin elleni gyilkossági kísérlet, továbbá az East Petroleum Handelsgas GmbH ügyvezetője, Jevgenyij Ribin elleni 1999-es merénylet ügyében akarta meghallgatni Hodorkovszkijt. Ez utóbbi merényletben lelőtték Ribin egyik testőrét, és megsebesítették két kísérőjét. A nyomozó bizottság szerint Hodorkovszkij megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy megrendelte ezeket a gyilkosságokat és gyilkossági kísérleteket.

Hodorkovszkij tagadja ezeket a vádakat, és politikai leszámolásnak tekinti az ellene folyó eljárást.

A nyeftyejuganszki polgármester megölése és több más gyilkosság ügyében 2007-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték az olajvállalat egykori biztonsági vezetőjét, Alekszej Picsugint. Ezt az ügyet az orosz hatóságok egyszer már lezárták, ám júniusban váratlanul újranyitották.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?