Hodorkovszkij: Oroszországban elkerülhetetlen a forradalom

Elkerülhetetlen és szükségszerű, hogy Oroszországban forradalom törjön ki - jelentette ki egy videókapcsolaton keresztül tartott moszkvai sajtótájékoztatón szerdán Londonból Mihail Hodorkovszkij, egykori milliárdos és politikus.

Hodorkovszkij egykor energiamágnás és Oroszország leggazdagabb embere volt, majd adócsalás és sikkasztás miatt 10 évet töltött börtönben. 2013-ban elnöki kegyelemmel szabadult, és elhagyta az országot. Jogvédők szerint a Hodorkovszkij ellen felhozott vádak politikailag motiváltak, azért zárták börtönbe, mert politikai ambíciói voltak, s veszélyt jelenthetett volna Vlagyimir Putyin hatalmára.

„Az országban alkotmányellenes puccsot hajtottak végre; egy illegitim parlament illegitim, szabadságellenes törvényeket hozott, amelyeket egy illegitim hatalom és egy olyan igazságszolgáltatás alkalmaz, amely nem független„ - magyarázta az egykori milliárdos, hozzátéve: a jogállamisághoz csak forradalom révén lehet visszatérni, amelynek ugyanakkor békésnek kell lennie.

Az emigrációban élő Hodorkovszkij elmondta: nem tudja, mikor fog kitörni a forradalom, s azt sem, ki fogja kirobbantani.

„Én azonban mindent megteszek azért, hogy helyreálljon a jogállam, Vlagyimir Putyin pedig független bíróság előtt feleljen a tetteiért„ - húzta alá Mihail Hodorkovszkij, aki arra is kitért, hogy bár nem érdekli a politika, nem tud tétlenül ülni.

Az orosz hatóságok hétfőn újabb idézést küldtek Hodorkovszkijnak. Ezúttal egy emberölési ügyben szeretnék kihallgatni, mert gyanújuk szerint 17 évvel ezelőtt az akkor még a Jukosz energiavállalat vezetőjeként megöletett egy szibériai polgármestert. A korábbi milliárdos szerint az ügy politikailag motivált, és nem hajlandó részt venni ebben a „színjátékban„. Hodorkovszkij úgy vélte: az orosz ügyészség csak azért vette most újra elő ezt az ügyet, mert az általa létrehozott mozgalom, az Open Russia információkat tett közzé egy Spanyolországban folyó vizsgálatról, amely az orosz maffia és a Vlagyimir Putyinhoz közel állók feltételezett kapcsolatára igyekszik rávilágítani.

Az áldozat egy olyan település vezetője volt, ahol a Jukosz egyik leányvállalata székelt. A gyilkosságért 2007-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Alekszej Picsugint, a Jukosz egykori biztonsági főnökét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?