Putyin tíz év után kegyelmezett meg Mihail Hodorkovszkijnak

Szabadon engedték Mihail Hodorkovszkijt rögtön azután, hogy elnöki kegyelemben részesült. A 2003 óta bebörtönzött orosz olajmágnás pénteken helyi idő szerint 12 óra 20 perc körül hagyta el a karéliai Szegezsa városban lévő büntetőtelepet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken aláírta a Mihail Hodorkovszkij bebörtönzött orosz olajmágnás megkegyelmezéséről szóló rendeletet. Putyin csütörtökön maga jelentette be, hogy kegyelemben fogja részesíteni Hodorkovszkijt, aki több mint tíz évet töltött börtönben. Putyin azt mondta, Hodorkovszkij a kegyelmi kérvényében emberiességi okokra hivatkozik és azt írta, hogy az édesanyja beteg, az olajmágnás ügyvédje azonban tagadja, hogy ügyfele kegyelmet kért volna.

A Yukos (Jukosz) olajvállalat egykori főrészvényesét 2003-ban tartóztatták le, 2 évvel később csalásért és adófizetés elkerüléséért ítélték el 8 év börtönre. 2010-ben újabb perben találták bűnösnek, lopás és pénzmosás vádjában, és 14 év szabadságvesztésre ítélték, de ezt később 2 évvel csökkentették. Az egykori olajmágnás 2014 augusztusában hagyhatná el börtönét.

Putyin csütörtökön azt is kijelentette: nem valószínű, hogy újabb vizsgálatot indítanak Hodorkovszkij ügyében. Hozzátette, az ügyészség nem az egyetlen hatóság, amely ebben az ügyben dönthet, ott van még a Szövetségi Nyomozó Bizottság és a bíróság is.

Kimaradt?