Mérsékelték Hodorkovszkij és Lebegyev börtönbüntetését

Az orosz legfelsőbb bíróság kedden két hónappal - tíz év, tíz hónapra - enyhítette az egykori olajmágnás Mihail Hodorkovszkijnak és a MENATEP vállalat vezetőjének, Platon Lebegyevnek a börtönbüntetését.

A döntést nyomán a Yukos olajbirodalom volt irányítója, Hodorkovszkij 2014 augusztusában, míg Lebegyev jövő májusban szabadulhat. 

Tíz éve vették őrizetbe őket, két évre rá mindkettejüket csalásért és adóelkerülésért elítélték. 2010-ben újabb perben találták őket bűnösnek, akkor lopás és pénzmosás vádjában. Első fokon 14-14 évet kaptak, amit 2011 májusában 13 évre mérsékeltek, majd egy moszkvai bíróság tavaly decemberben 11 évre csökkentette büntetésüket.

A két férfi szerint az ellenük indult eljárással a Kreml a jövedelmező olajipar feletti állami ellenőrzést akarta erősíteni, és Oroszország hajdani leggazdagabb emberét megbüntetni, amiért bírálta Vlagyimir Putyin elnök túlzott hatalmát.

Hodorkovszkij a legfelsőbb bírósághoz - börtönéből videokapcsolaton keresztül - intézett szavaiban sürgette a testületet, hogy semmisítse meg a jogilag megalapozatlan ítéletet. Szerinte a korábbi döntés a jog kigúnyolásának felháborító bizonysága, amelyet a kormánytisztviselőknek az a félelme irányít, hogy ők kiszabadulnak.

Ügyvédeik azt mondták, hogy megfellebbezik a legfelsőbb bíróság mostani döntését.

Kimaradt?