Nem csökken a Horvátországba érkező migránsok száma

A horvátországi, opatovaci ideiglenes sátortáborba továbbra is főleg Bapska körzetéből érkeznek az illegális határsértők, Tovarnikról már sokkal kevesebben jönnek - közölte a horvát sajtó szerdán. 

A rendőrség szerint a migránsok állandó összeköttetésben állnak egymással, és mobiltelefonon kommunikálnak. Ezért arról, hogy mi történik Horvátországban, hol kell átlépni a határt és egyéb gyakorlati információkról már azok az illegális bevándorlók is értesültek, akik még Macedóniában vannak.

Az M1 Opatovacon tartózkodó tudósítója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szakadatlanul érkeznek az átmeneti táborba, és már több ezren vannak a migránsok, akiket a horvát hatóságok városi buszokkal szállítanak oda. Elmondása szerint mintegy háromezren várnak arra, hogy bejussanak az befogadóállomásra, amely előtt hatalmas a szemét. 

Az újságírókat továbbra sem engedik be a sátortábor területére, ahol civil önkéntesek elmondása szerint rend és nyugalom van, de már nincs több hely. 

A legfrissebb adatok szerint 39 ezer illegális bevándorló érkezett múlt szerda óta Horvátországba, és 32 ezren hagyták el az országot. 

Eközben továbbra is rendkívüli állapotok uralkodnak a Bajakovo-Batrovci határátkelőn, ahol a horvátok két nappal ezelőtt határzárat rendeltek el a Szerbiából érkező kamionforgalom előtt - tudatta az N1 horvát hírcsatorna szerdán.

Miután kedden a horvát hatóságok részlegesen megnyitották az  határátkelőt, de csak a romlandó árut szállító járműveket engedték át, a kamionsofőrök tiltakozásba kezdtek, akadályozva a forgalmat. 

Horvátország múlt csütörtökön a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a bajakovói átkelő maradt nyitva, amely a Belgrád-Zágráb autópályán van. Ennek ellenére Szerbia felől folyamatosan érkeznek Horvátországba a zöldhatáron át az illegális bevándorlók.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?