Szlovénia beengedte a migránsokat, Horvátország felé újabb menekültáradat tart

Szlovénia beengedte azokat a migránsokat az országba, akik péntek este óta vártak a horvát-szlovén Harmica átkelőhelynél - közölte a horvát sajtó szombaton.

A szlovén rohamrendőrök az éjszaka még útjukat állták. A migránsok a Szutla határfolyó egyik hídján akartak bejutni az országba. A tömeg, amelyben gyerekek is voltak, át akarta törni a rendőrkordont. A rendőrök ekkor könnygázt vetettek be. A feszült helyzet egy órán át tartott.

Az STA szlovén hírügynökség tájékoztatása szerint közülük százat szombaton reggel beengedtek az országba - elsőbbséget élvezetek a nők és a gyerekek –, további százan pedig még várnak a horvát oldalon.

A szlovén hatóságok busszal szállítják az embereket a határhoz közeli brezicei befogadóállomásra, ahol regisztrálják a határátlépőket.

Újabb migránsáradat tart Horvátország felé

A délelőtti órákban újabb migránsáradat indult el a szerb-horvát határon fekvő Tovarnik felé Szerbiából -  közölte az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója az MTI-vel szombaton.

Nagy a rendőri készültség. A horvát hatóságok a földekről és a kukoricásból a határátkelő felé próbálják meg terelni a migránsokat, akik kétszáz méteres sorban kígyóznak a tovarniki határállomás felé, amelyet újra megnyitottak.

Magyar segélyszervezetek a határoknál

A horvát és az osztrák határnál is segítenek magyar segélyszervezetek: a beremendi határállomáson az Ökumenikus Segélyszervezet hozta létre legújabb bázisát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az osztrák és a horvát határnál étellel, innivalóval, ruhákkal, takarókkal, kötszerekkel látja el a Horvátországból érkezett migránsokat, menekülteket.

Kis Boáz, az Ökumenikus Segélyszervezet sajtóreferense szombaton arról tájékoztatta  az MTI-t, hogy péntek éjjel felállítottak egy nagyméretű sátrat, ahol a Horvátországból tömegesen érkező migránsokat és menekülteket élelmiszerrel és ivóvízzel látják el.

A fűtött sátor gyerekek és családok ideiglenes befogadására is alkalmas - tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy a  segélyszervezet munkatársai és önkéntesei már pénteken, az első órákban csaknem 2500 ember ellátásáról gondoskodtak.     Az azonnali segítségre különösen a gyerekek esetében volt nagy szükség, mivel a bevándorló családok a pélmonostori gyűjtőhelyen nem kaptak megfelelő ellátást - jegyezte meg. 

 Kis Boáz közölte: a segélyszervezet kedden felállított, magyar humanitárius szakemberekből, tolmácsokból és önkéntesekből álló mobilcsapata az elmúlt napokban három országban napi 1500-2000 embert látott el. Elsőként Horgosnál, a határ közelében lévő táborban békésen várakozó menedékkérők számára osztottak vizet, valamint élelmiszercsomagokat, majd Bezdánban folytatták a segítségnyújtást.

A magyar segélyszervezet mindeközben szerb partnere, a szintén ökumenikus karitatív szervezet, az Ekumenska Humanitarna Sluzba munkájának támogatásával is segít a kialakult válsághelyzetben - hangsúlyozta a sajtóreferens. 

Kapcsolódók

Kimaradt?