A horvát katonaságot is készenlétbe helyezték

A horvát államfő arra kérte a hadsereget, hogy a kialakult migrációs válság miatt álljon készenlétbe.

Kolinda Grabar-Kitarovic államfő csütörtökön megbeszélést folytatott Drago Lovric vezérkari főnökkel, akitől a hadsereg főparancsnokaként azt kérte, hogy a hadsereg álljon készenlétben, és reagáljon, amennyiben meg kell védeni a határokat az illegális bevándorlókkal szemben.

A vezérkari főnök már megtette a szükséges lépéseket - írta a Jutarnji List című lap csütörtökön.  Az államfő a nap folyamán többször is elégedetlenségének adott hangot. "Nem jó, hogy ennyi migráns érkezik Horvátországba, és az sem jó, hogy a kukoricáson keresztül próbálnak meg illegálisan bejutni" - mondta. Elégedetlenségének adott hangot, szerinte sokkal jobban kell védeni a határokat, és arra hívja fel a bevándorlókat, hogy a legális határátkelőhelyeket használják.

A szerda óta Horvátországba közel kilencezer menekült érkezett. A migránsok egy részét a horvátok kérésére még szerda éjszaka Zombor felé, a vajdasági Bácsbezdán és a horvátországi Kiskőszeg (Batina) közötti határátkelőre irányították a szerb hatóságok. Innen a menekültek az autópályán indultak el Eszék felé, majd a horvát hatóságok átmenetileg inkább lezárták ezt a határt. A horvátok Eszék mellett, Csepényben egy elmegyógyintézetet készítettek elő a menekültek fogadására, de a 600 fős létesítmény már délutánra megtel, és jelenleg a magyar határ közvetlen közelében fekvő Pélmonostoron egy laktanyát készítenek elő a befogadásukra.

Egyes információk szerint még körülbelül kétezer ember tart a horvát-magyar határ felé.

Zoran Milanović kormányfő szerdán még arról beszélt, hogy Horvátország segít a menekülteknek, akik át akarnak utazni az országon, a csütörtöki kormányülés előtt azonban már azt mondta, az ország kapacitásai végesek. A csütörtöki kormányülés előtt azt mondta, az ország lehetőségei korlátozottak, és neki az ország érdekeit kell szem előtt tartania. „Nem tudom garantálni azt, hogy végig ilyen szervezetten mederben tartjuk az eseményeket” - nyilatkozta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?