Franciaország tervezi, Szlovénia már visszaállította a határellenőrzést

Franciaország „nem fog habozni” visszaállítani a határellenőrzést, amennyiben az szükségessé válik a következő napokban vagy hetekben – mondta szerdán Manuel Valls francia miniszterelnök a menekültválságról a nemzetgyűlésben rendezett vitában.

„Tavasszal már átmenetileg visszaállítottuk (a francia-olasz) határon az ellenőrzést, és nem fogunk habozni újra megtenni a schengeni szabályoknak megfelelően, minden olyan esetben, amikor a körülmények azt követelik, és ha szükséges az elkövetkező napokban vagy hetekben” – fogalmazott a miniszterelnök.

Manuel Valls bejelentette, hogy a kormány 900 új munkahelyet hoz létre a határrendészetnél. Azt is jelezte, hogy jövőre 279 millió euróval többet fordít a kormány a menekültek és a menedékkérők elhelyezésére.

A politikus élesen bírálta a kelet-európai országokat azért, hogy elutasítják a menekültek elosztásáról szóló uniós javaslatot. 

Közben Miro Cerar szlovén miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy Szlovénia a migrációs válság miatt ideiglenes határellenőrzést vezet be a Magyarországgal közös határán.

Az STA szlovén hírügynökség korábban arról számolt be, hogy a ljubljanai kormány tanulmányozza a lehetőségét az útlevél-ellenőrzés visszaállításának a magyar határon.

Az osztrák kancellár csütörtökön Szlovéniába látogat, hogy a menekültválságról tárgyaljon a szlovén miniszterelnökkel. Werner Faymann Horvátországba is elutazik csütörtökön, ahol Zoran Milanovic horvát kormányfővel folytat megbeszélést.

Kapcsolódók

Kimaradt?