Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon

Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon - mondta hétfőn az osztrák belügyminiszter. Johanna Mikl-Leitner - Bécsben is ismertetett brüsszeli nyilatkozata szerint - bejelentette, hogy Ausztria Németországhoz hasonlóan ideiglenes határellenőrzést vezet be a magyar-osztrák határon, és erről tájékoztatták már az Európai Bizottságot is.

Az még nem tisztázott, hogy melyik határátkelőnél zajlik majd a súlyponti ellenőrzés, amelyet mindazonáltal Ausztria minél előbb meg akar kezdeni - mondta a tárcavezető és hangsúlyozta: az intézkedés is jele annak, hogy létezik közös európai válasz. Úgy vélte: gyors megoldásra van szükség, hiszen egyik állam sem tud maga megküzdeni a menekültáradattal.

A miniszter törekszik arra, hogy magyar kollégájával még hétfőn megbeszélést folytasson a kérdésről, és a jövőbeni közös munkáról, hiszen mint mondta: "erős hidakat kell építenünk". 

Mikl-Leitner szerint jelenleg 18 ezer menekült van Ausztriában, és mióta Németország bejelentette, hogy a szíriai menekültek esetében eltér a dublini egyezmény alkalmazásától, ezrek keltek útnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?