A Bild megtudta a német határellenőrzés visszaállításának kulisszatitkait

A Bild című német lap szerint a német kormányban már szombat este meghozták a döntést a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról, és a bajor konzervatív CSU elnökségében az is felmerült, hogy megszakítják a kapcsolatot az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárttal, a CDU-val, ha nem állítják le a Bajorországba érkező menedékkérők ellenőrizetlen áradatát.

A Bild online kiadásában hétfőn megjelent összeállítás szerint szombat reggel a tartományi miniszterelnökök és a kancellári hivatal telefonkonferenciáján a tartományi vezetők leszögezték, hogy elérték lehetőségeik határát, több menedékkérő befogadására már nincs lehetőség.

A leginkább érintett tartományt irányító CSU "súlyos nyomás" alá helyezte Berlint, a párt elnökségében még az a fenyegetés is megfogalmazódott, hogy kilépnek a CDU-val kötött szövetségből, ha Merkel nem állítja meg a menekültáradatot - írta a Bild.

Végül szombat este 20.30 körül egy telefonos egyeztetésen Angela Merkel, Sigmar Gabriel alkancellár, Thomas de Maiziere belügyminiszter és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter megállapodott abban, hogy föltartóztatják a menedékkérők tömeges és ellenőrizetlen belépését, és fokozzák a nyomást az uniós tagországokon, hogy fogadjanak be több menedékkérőt

Angela Merkel vasárnap reggel tájékoztatta Werner Faymann osztrák kancellárt a tervezett intézkedésről, Thomas de Maiziere pedig röviddel 17.30 után Berlinben rendkívüli sajtónyilatkozatban tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Németország 17.30-tól ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést.  Az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek "áradatának korlátozása", és az, hogy ismét rendezett keretek között történő folyamat legyen a belépés az országba. A lépés egyben "jelzés Európának", üzenete az, hogy Németország "vállalja humanitárius felelősségét, de a menekültek nagy számával járó terheket szolidárisan meg kell osztani Európán belül" - jelentette ki a miniszter.

Egyébként már Angela Merkel egy szombati beszéde súlyponti eltolódást jelzett a német kormány viszonyulásában. A kancellár a CDU egy berlini rendezvényén - amelynek témája a digitális átalakulás volt - a menekültválság kezeléséről szólva első helyen az uniós külső határok védelmének fontosságát emelte ki, és hangsúlyozta, hogy a szíriai konfliktus lezárása nem lehetséges Oroszország közreműködése nélkül. A kancellár rámutatott: nem egyedül Németország felelőssége a menekültek befogadása, és a közös menekültpolitika azt jelenti, hogy az ebben részt vevő tagállamok "támaszkodhatnak egymásra". "Ez pedig azzal kezdődik, hogy a külső határokat meg kell védeni" - hangsúlyozta Angela Merkel.

Meg kell védeni a külső határokat a Földközi-tenger nyugati medencéjében - az olasz határon - , és ehhez támogatni kell az állami intézmények működésének helyreállítását Líbiában. "Van egy második külső határ, a görög-török határ, ahol ugyanerre a védelemre van szükségünk, de ez a védelem jelenleg nincs biztosítva" - mondta Angela Merkel, hozzátéve, hogy Görögországnak teljesítenie kell vonatkozó kötelességeit, Törökországgal pedig "sürgősen intenzívebbé kell tenni" a tárgyalásokat. A kancellár azt is elmondta: természetesen az Európába érkező menekülthullámot kiváltó okokkal is foglalkozni kell. Sokkal többet kell tenni azért, hogy a menekültek a hazájukhoz minél közelebb találjanak menedékre, ezért szükséges javítani a körülményeket a Szíriából elmenekült embereket a környező országokban befogadó táborokban.

Angela Merkel hangsúlyozta: a szíriai polgárháborús konfliktus rendezéséhez nemzetközi erőfeszítések szükségesek, és ebben az Egyesült Államok mellett Oroszországgal is együtt kell működni, "különben nem lesz megoldás" .

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?