Az Európai Bizottság elállhat a kötelező kvóták tervétől

Az Európai Bizottság Magyarország és a többi keleti tagállam ellenkezése miatt elállhat a tervétől, hogy kötelező kvóták alapján osszanak szét 120 ezer menekültet az Európai Unió országaiban.

A Reuters név nélkül nyilatkozó forrása szerint a kötelező kvóták bevezetése ‚már nem opció”. Ehelyett a 120 ezres szám megtartásával, de önkéntes alapon oszthatnák el a menekülteket az uniós tagállamok között.

A Reuters idézi Dimitrisz Avramopuloszt, a migrációs ügyekben illetékes görög EU-biztost is, aki szerdán az Európai Parlamentben azt mondta: a bizottság célja az európai egység biztosítása a kérdésben.

"Ha Magyarország nem akar részese lenni (az áthelyezési programnak), akkor más országokból is át tudunk helyezni menedékkérőket. Egyáltalán nincs hiány jelenleg Európában a menekültekből – idézte a Reuters egy bizottsági forrását.

A kötelező kvótarendszert Magyarország mellett Szlovákia, Csehország, Románia és Lengyelország ellenezte. A terv szerint a tagállamok gazdasági ereje és lakosságszáma arányában osztanák el köztük a Görögországba, Olaszországa és Magyarországra érkezett menekülteket.

Kapcsolódók

Kimaradt?