Timmermans: akadályoztatják a romániai igazságszolgáltatást

Az Európai Bizottság (EB) figyelemmel kíséri a romániai büntető törvénykönyv módosításait, mert meg akar bizonyosodni arról, hogy ezek nem az igazságszolgáltatás ellen irányulnak – jelentette ki Frans Timmermans csütörtök este az Európai Parlamentben.

Az EB alelnöke a szabadságjogi kérdésekben illetékes bizottság (LIBE) ülésén szólalt fel, amelyen a testület Románia helyzetét vizsgálta. Timmermans megállapította: a „jelek szerint” a romániai igazságszolgáltatást akadályoztatják abban, hogy „a kormányzás valamennyi szintjéig” eljusson.

Az európai biztos ezzel arra utalt, hogy a bukaresti parlament nem hagyta jóvá a Victor Ponta elleni bűnvádi eljárást a mandátuma idején elkövetetett feltételezett bűncselekmények miatt. Felidézte, éppen Romániában tartózkodott, amikor a kormányfőt beidézték az ügyészségre. „A parlament nem korlátozhatja az igazságszolgáltatás tevékenységét” – jelentette ki.

Timmermans arról is biztosította a Bukarestet, hogy az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus intézményét - amely Románia igazságügyi rendszerét vizsgálja - az Európai Bizottság a továbbiakban is folytatni kívánja.

Nincs rendezve a kisebbségi kérdés

Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő felvetésére reagálva az EB alelnöke határozottan kijelentette, hogy valóban nincs minden tekintetben rendezve a kisebbségek helyzete Romániában, viszont fontosnak tartja, hogy „ne csak a pillanatnyi hiányosságokat figyeljük”, hanem azt a fejlődést, amit Románia ezen a területen az elmúlt 25 év alatt felmutatott.

Hangsúlyozta: bár valóban nem érte el az ország a kívánt célt e tekintetben, de az Európai Uniónak is köszönhetően érezhető a változás. Mint mondta, személyes tapasztalatai vannak a romániai rendszerváltás körüli időszakról, amikor Erdélyben is egészen más volt a kisebbségek helyzete. Timmermans szerint az RMDSZ jelenléte a bukaresti törvényhozásban és a különböző politikai összetételű kormányokban a kisebbségek szempontjából egy jelentős tényezőként értékelhető.

Sógor: vannak túlkapások

Sógor Csaba felszólalásában arról beszélt: valóban példátlan eredményekkel és hatékonysággal zajlik a korrupció-ellenes harc Romániában, viszont a jogbiztonság egyelőre korlátozottan érvényesül és előfordulnak olyan túlkapások, amelyek súlyos következményekkel járnak. „A jelenlegi hangulatban a közigazgatás is lebénult az országban, a közigazgatási vezetők attól félnek, hogy a korrupcióellenes harc jegyében politikai leszámolások áldozatául eshetnek” – hangsúlyozta az erdélyi képviselő.

Sógor Csaba arra is kitért, hogy Romániában olyan közrendvédelmi stratégiát bocsájtottak közvitára, amely közbiztonsági veszélyforrásként értelmezi az autonómia igényét. Az RMDSZ politikusa hangsúlyozta, hogy Románia helyzetének elemzése során azt is figyelembe kell venni, hogy milyen hátrányos megkülönböztetések érik az országban élő kisebbségeket.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?