Világörökségi helyszínre tört be az Iszlám Állam

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki szervezet arról számolt be, hogy a dzsihadisták Palmüra ókori romváros egyharmadát ellenőrzésük alá vonták.

A szíriai örökségvédelmi hivatal vezetője ugyanakkor azt állította, hogy bár a fegyveresek egy kis csoportja betört a romváros területére, nem vonták uralmuk alá a területet. Mámun Abdulkarim a Reuters brit hírügynökségnek telefonon arról is beszámolt, hogy Palmürából több száz értékes szobrot biztonságos helyre szállítottak, nehogy az Iszlám Állam martalékává váljanak.

A szíriai tisztségviselő azzal a kéréssel fordult az ország hadseregéhez, a fegyveres ellenzékhez és a nemzetközi közösséghez eegyaránt, hogy védjék meg a 2000 éves pazar római oszlopsorairól híres világörökségi helyszínt a szélsőségesektől. "Féltjük a múzeumot és a nagy építményeket, amelyeket nem tudunk elvinni (Palmürából). Ez az egész világ csatája" - közölte Abdulkarim.

Az IÁ múlt héten vette ostrom alá a Szíria középső területén fekvő Tadmur városát, a hét végén pedig a térségben két fontos földgázmezőt is elfoglalt.

A mintegy 50 ezer lakosú Tadmurtól fél kilométerre délnyugatra elterülő, romjaiban is impozáns látványt nyújtó Palmüra az ókori Szíria fontos városa volt. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem központjaként szolgált, a karavánok hosszú évszázadokon keresztül ott haladtak át.

Az Iszlám Állam szervezet a közelmúltban több olyan videofelvételt is közzétett az interneten, amelyen harcosai történelmi emlékhelyeket dúlnak szét. Az iraki Moszul, Nimrúd és Hatra városokban az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemlékeket pusztítottak el, a szintén iraki Horszábád körzetében pedig asszír építészeti maradványokat semmisítettek meg. Emiatt sokan attól tartanak, hogy Palmürában is súlyos rombolást végezne az IÁ.

Kapcsolódók

Kimaradt?