Eltervezhette borzalmas tettét a Germanwings pilótája

A jelenlegi állás szerint egészen valószínű, hogy a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának másodpilótája szándékosan vezette hegynek az utasszállítót és így magával rántott 149 embert a halálba – írja a hvg.hu német lapokat idézve.

A 28 éves Andreas Günther Lubitzról a hír után egyre több információ jelent meg, és míg a Lufthansa vezére azt állította, a pilóta minden teszten átment, és megfelelt a követelményeknek, a német média több, őt korábbról ismerő embert szólaltatott meg, akik azt állították, a pilóta depressziótól szenvedett, labilis idegállapotú volt, kiégettnek érezte magát. (Mások ugyanakkor semmilyen feltűnőt nem találtak a viselkedésében.)

A Bild most megszólaltatott egy pszichológust, aki arról beszélt, hogy egy ilyen tett soha nem spontán. "Régóta tervezhette az egészet és képzeletben több százszor lejátszotta az eseményeket - mondta a lapnak Christian Lüdke, hozzátéve: az olyan emberek, akik "kiterjesztett öngyilkosságot" követnek el, arra vágynak, hogy meghaljanak, hogy öljenek és hogy őket is megöljék.

"Tudják, hogy ha megteszik, akkor a hozzátartozók éppen azt élhetik át, amit ők hordoztak magukkal egy egész életen át: kétségbeesés, magány, a családból kiszakítottság érzése" - fogalmazott a pszichológus. Lüdke szerint a pilóta azt érezhette: ha ezt megteszi, akkor egyszer az életben legalább komolyan veszik őt és nem mennek el mellette.

Kapcsolódók

Kimaradt?