A Germanwings-tragédia azonnali lépésre késztetett több légitársaságot

Folyamatosan két személynek kell majd jelen lennie menet közben a pilótafülkében a norvég Norwegian, a brit EasyJet és a kanadai Air Transat légitársaság gépein.

Új intézkedést vezetne be a norvég Norwegian, a brit EasyJet és a kanadai Air Transat légitársaság a Germanwings-tragédia hatására - jelentette a Le Figaro. E szerint megtiltanák, hogy a pilóta vagy a másodpilóta egyedül maradjon, a személyzet két tagjának folyamatosan jelen kellene lennie a pilótafülkében. A Norwegian és az Air Transat légitársaság már holnap életbe léptetné az intézkedést.

Azután döntöttek az új előírásról, hogy csütörtökön a marseille-i ügyész bejelentette, a Germanwings düsseldorfi járatának lezuhanását a másodpilóta okozhatta, amikor a kapitány elhagyta a pilótafülkét.

Andreas Lubitz, a Germanwings-járat másodpilótája a francia ügyész szerint egyedül irányította a repülőt a katasztrófa bekövetkeztekor, ő volt az, aki a gép végzetes süllyedését előidézte. Bár egy szót sem szólt ezalatt, de végig normálisan lélegzett, nem vesztette el eszméletet - mondta Brice Robin a pilótafülkében hallható hangokat is rögzítő fekete doboz felvételeire hivatkozva. A felvételek tanúsága szerint a kapitány távozott a pilótafülkéből, vélhetően a mellékhelyiségbe. Amikor megpróbált visszatérni, a másodpilóta szándékosan nem nyitotta ki az ajtót.

A becsapódás előtti percekben dörömbölés hallatszott a pilótafülke ajtaján és a süllyedést jelző riasztók is megszólaltak, de a másodpilóta egy szót sem szólt. Az utasok a felvételek szerint csak röviddel a becsapódás előtt kezdtek el sikoltozni.

Kapcsolódók

Kimaradt?