Ki is volt Andreas Lubitz, a Germanwings-tragédiát okozó pilóta?

Egyelőre keveset tudni a 28 éves Andreas Günther Lubitzról, a kedden lezuhant Germanwings-járat másodpilótájáról, aki a francia ügyészség szerint szándékosan csapódhatott a földnek a géppel.

Alig tudni valamit arról a 28 éves német másodpilótáról, aki a balesetet vizsgáló marseille-i ügyész szerint szándékosan zuhanhatott le kedden a Germanwings 150 utast szállító Barcelona-Düsseldorf járatával.

Andreas Günther Lubitz az ügyész szerint egyedül irányította a repülőt a katasztrófa bekövetkeztekor, ő volt az, aki a gép végzetes süllyedését előidézte. Bár egy szót sem szólt ezalatt, de végig normálisan lélegzett, nem vesztette el eszméletet - mondta Brice Robin a pilótafülkében hallható hangokat is rögzítő fekete doboz felvételeire hivatkozva.

A felvételek tanúsága szerint a kapitány távozott a pilótafülkéből, vélhetően a mellékhelyiségbe. Amikor megpróbált visszatérni, a másodpilóta szándékosan nem nyitotta ki az ajtót. A becsapódás előtti percekben dörömbölés hallatszott a pilótafülke ajtaján és a süllyedést jelző riasztók is megszólaltak, de a másodpilóta egy szót sem szólt. Az utasok a felvételek szerint csak röviddel a becsapódás előtt kezdtek el sikoltozni.

Nem voltak ismert terrorista kapcsolatai

Andreas Lubitznak nem voltak ismert terrorista kapcsolatai, nincs ok terrorcselekményre gyanakodni a marseille-i ügyész szerint. A férfi az eddigi információk szerint a Frankfurt melletti Montabaurból származott, de Düsseldorfban volt lakása. A Montabaur melletti LSC Westerwald repülőklub tagja volt és mindössze 630 órányi repülésen volt túl a baleset előtt. 

"Andreas fiatal korában csatlakozott a klub tagságához, mert valóra akarta váltani a repülésről szóló álmait" - írta honlapján a klub, amely a francia ügyész bejelentése után elérhetetlenné vált. Hozzátették, a férfinek sikerült tanuló sárkányrepülősből egy Airbus A320-as pilótájává válnia. "Sikerült valóra váltania az álmait, azokat az álmokat, amelyekért az életével fizetett".

A meg nem erősített hírek szerint Andreas Lubitz szülei is Marseille-be siettek a tragédia után a többi áldozat rokonaihoz hasonlóan, de a híresztelések szerint a francia ügyész fiukat érintő bejelentése után máris elhagyták a várost.

Brice Robin ügyész szerint nem tudni, milyen vallású volt a másodpilóta és hozzátette, a tragédiával kapcsolatban az öngyilkosság szót sem használná, mert ahogy fogalmazott, "ha 149 ember van veled, ezt nem nevezném öngyilkosságnak".

Kapcsolódók

Kimaradt?