Lezuhant egy Airbus A320-as repülő az Alpokban

Lezuhant egy repülőgép Dél-Franciaországban, Alpes-de-Haute Provence régióban - írja a France 24. A gép fedélzetén 144 utas volt és 6 fő személyzet. Az eddigi információk szerint mindannyian meghaltak. A fontosabb információk röviden:

  • A Germanwings légitársaság Airbus A320-asa járt szerencsétlenül.
  • A járat Barcelonából Düsseldorfba tartott.
  • A Francia Alpokban zuhant le a gép, Barcelonette település közelében.
  • 150-en voltak a fedélzeten, ebből hatfős a személyzet.
  • A francia köztársasági elnök bejelentette: nincs túlélő.

A gép a Lufthansa tulajdonában lévő Germanwings német légitársaság járata volt, Barcelonából Düsseldorfba tartott. A gép romániai idő szerint 11 óra után indult Barcelonából, és 12 óra 49 perckor kellett volna Düsseldorfba érkeznie. A gép 12 óra 15 perckor tűnt el a radarképekről.

A francia Le Monde úgy tudja: rendőrségi helikopterek megtalálták a roncsokat Digne és Barcelonnette helységek között. Később a lefigaro.fr azt írta, hogy a gép a Prads-Haute-Bléone községhez tartozó 2961 méter magas Estrop-csúcsnál zuhant le.

A repülőszerencsétlenség hírére azonnal óriásit zuhantak az érintett cégek részvényei, a párizsi tőzsdén1,77%-t esett az Airbus-papírok értéke, Frankfurtban pedig a Lufthansa (a Germanwings a német nemzeti légitársaság fapados leányvállalata – szerk. megj.) részvények 2,20%-kal értek kevesebbet. 

​A Le Figaro azt írja, hogy Franciaország területén 15 éve nem zuhant le személyszállító gép. 2000 júliusában egy Concorde szenvedett balesetet Gonesse-ben. 

Francois Hollande francia elnök bejelentette, a beleset körülményeit tekintve attól tartanak, senki sem élte túl a szerencsétlenséget. Hozzátette: az első információk szerint az áldozatok zöme német állampolgárságú. A spanyol közszolgálati tévé úgy tudja, hogy fedélzeten utazott egy 20 tagú német osztály, amely tapasztalatcserén vett részt egy barcelonai iskolában. A német utasokon kívül spanyol és török állampolgárok is utaztak a Barcelonából Düsseldorfba tartó gépen. A spanyol miniszterelnök-helyettes később azt közölte, hogy 45 spanyol volt a fedélzeten. A pontos utaslistát azonban egyelőre nem közölte a légitársaság.

Az Airbus A320 két hajtóműves, egyfolyosós, keskeny törzsű, közepes hatótávolságú utasszállító repülőgép, melyet az Airbus az 1980-as évek végére fejlesztett ki, elsősorban a Boeing 737-nek és a McDonnell Douglas DC–9 különböző utódtípusainak konkurenciát állítva. Az első utasszállító repülőgép, ahol digitális elektronikus kormányrendszert alkalmaztak. Napjainkig több mint 4400 darabot állítottak forgalomba, ezzel a második legnagyobb darabszámban épített utasszállító repülőgép lett. 

Franciául tudó olvasóinknak ajánljuk a France24 hírtelevízió ÉLŐ ADÁSÁT:

https://www.youtube.com/watch?v=sc03SlMY3vA

Három 80 fős tűzoltó-konvoj tart a szerncsétlenség helyszínére - írja a Le Monde. A francia lap arról is tájékoztat, hogy a gép egy hosszan elnyúló, hőboritotta völgyben zuhant le, amelyet nagyon nehezen lehet megközelíteni. 

A düsseldorfi repülőtérre hiába várták a barcelonai járatot.

Pierre-Henry Brandet, a francia beügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a tárca helikopterei már megtalálták a gép roncsait. A földbecsapódás helyszínén látottak alapján ő sem tartotta valószínűnek, hogy lennének túlélők. Alain Vidalies, a francia szállításügyi minisztérium sajtótitkára is megerősítette ezt a hírt. Hozzátette: romániai idő szerint 11:47-kor 5000 láb magasban vészjelzést adott le a gép, amely „természetellenes gyorsasággal” vesztett a magasságából.

Egy hamburgi repülési szakértő a Huffington Postnak azt mondta, kifejezetten szokatlan, hogy egy gép ilyen magasságból zuhan le, valószínűleg egy súlyos technikai probléma léphetett fel. Az időjárási körülmények egyébként nyugodtak voltak.

A francia Le Point azt írja, a gép a marseille-i irányítótoronnyal volt folyamatosan kapcsolatban, a pilóta nekik adott le vészjelzést, majd sürgős ereszkedési engedélyt kért, amelyet általában az utastérben bekövetkező nyomáscsökkenéskor hajtanak végre. A torony erre válaszként megtisztította a gép útvonalán a légteret és megadta az engedélyt. A gép a megszokott 5000 láb/perc helyett viszont csak 3375/perc sebességgel ereszkedett, amit szerkezeti problémák, például egy beszakadt ajtó vagy ablak okozhattak.

A francia sajtó úgy tudja, a gép nem robbant fel a levegőben, és a roncsok mintegy 1 hektárnyi területen találhatók.

Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója a Twitteren azt közölte, egyelőre nem tudják, mi történt a 4U 9525-ös járattal, de együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Spohr azt írta, ha a félelmek beigazolódnak, akkor ez egy fekete nap a Lufthansának, de reméli, hogy találnak túlélőket.

Legutóbb tavaly december 28-án zuhant le egy Airbus A320-as, az AirAsia 8501-es járata, amely a Jávai-tengerbe zuhant és a fedélzeten lévő mind a 162 ember meghalt.

Rendőrségi és katonai helikopterek megtalálták a roncsokat Digne és Barcelonnette helységek között, a roncsok mellett pedig emberi testeket is láttak. Francois Hollande azt mondta, nagyon nehezen megközelíthető helyről van szó, 2700 méterrel a tengerszint felett és egyelőre nem tudják, hogy lakóépületek voltak-e a közelében. A roncsokat csak a levegőből lehet megközelíteni.

A Germanwings a Lufthansa-csoport diszkont leányvállalata, 1997-ben az Eurowings divíziójaként alapították, majd 2002-től önálló cégként működik. A kölni székhelyű társaság Köln-Bonnból, Hamburgból, Berlinből, Dortmundból és Düsseldorfból üzemeltet német belföldi és nemzetközi járatokat, köztük Budapestre is. A Lufthansa a frankfurti és müncheni járatait leszámítva az összes járat üzemeltetését 2013-ban átadta a Germanwingsnek. A cégnek 81 gépes flottája van, a gépek átlagos életkora 9,2 év. A társaságnak eddig egyetlen gépével sem történt légi katasztrófa. A Germanwings elsötétítette logóját a Facebookon és a Twitteren.

Kimaradt?