Az energiaunió az EU-csúcs egyik fontos témája

Az Európai Bizottság által bejelentett, az energiaunió létrehozására vonatkozó javaslat, valamint a Keleti Partnerség májusi csúcstalálkozója, továbbá az Oroszországgal szemben hozott szankciók kérdése is napirenden lesz az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács csütörtöki és pénteki ülésén.

Az energiaunióval kapcsolatban a tagállamok vezetői elé kerülő zárónyilatkozat-tervezet tagállami diplomaták szerint kiegyensúlyozott, és általánosságban a különféle érdekeket követő és nézeteket valló tagállamok számára is elfogadható. Vita akörül lehet, hogy a kétoldalú, a tagállamok és unión kívüli országok közötti energiavásárlási szerződések terén milyen fokú transzparencia jöjjön létre.

Vita lehet akörül is, hogy már most, a márciusi csúcs döntsön-e az Oroszországgal szemben, az Ukrajna elleni agresszió miatt bevezetett gazdasági szankciók meghosszabbításáról. Az MTI birtokába jutott zárónyilatkozat-tervezetből az tűnt ki, hogy semmi sincs eldöntve.

Az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó portál szerint ugyanakkor két forgatókönyv lehetséges. Vagy már a héten bejelentik, hogy a nyáron lejáró gazdasági szankciókat az év végéig meghosszabbítják, és röviddel ez után meg is születik az erről rendelkező jogszabály, vagy bejelentik ennek szándékát, a formális döntést pedig a júniusi csúcsra halasztják.

Azt több forrás is egybehangzóan megerősítette, hogy az Európai Unió formálisan is összeköti a szankciók jövőjét a minszki megállapodás megvalósításával. Ezért is az év végéig hosszabbítanák meg a szankciókat, miután a minszki egyezség szerint Kijev legkésőbb akkor vissza kell kapja az ellenőrzést az ország keleti határa fölött.

Kimaradt?