Élve temet el gyerekeket az Iszlám Állam az ENSZ szerint

Az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei elrabolt iraki gyerekeket adnak el szexrabszolgának, más fiatalokat pedig különös brutalitással gyilkolnak meg, például keresztre feszítve vagy élve eltemetve őket - állítja jelentésében az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága.

A jezidi kurd és keresztény kisebbség gyermekeit ugyanúgy kegyetlenségek érik, ahogy síita és szunnita vallásúak is áldozatul esnek a terrorista szervezetnek - közölte Renate Winter, a bizottság alapító tagja.  

A tizennyolc éven aluli iraki fiúkat egyre gyakrabban használják öngyilkos merényletekre, pokolgépek készítésére, informátori feladatokra vagy emberi pajzsként a légi támadások kivédésére - állapította meg a bizottság, megjegyezve, egy internetes videó azt mutatta be, hogyan képeznek ki nyolcéves és fiatalabb gyerekeket gyerekkatonákká.

"Kaptunk jelentéseket olyan szellemi fogyatékkal élő gyermekekről, akiket öngyilkos robbantásokra vettek rá, anélkül, hogy azok tudták volna, mit tesznek" - mondta Winter.

A Gyermekjogi Bizottság szakértője úgy fogalmazott, hogy az Iszlám Állam "szisztematikus nemi erőszakot" követ el, beleértve gyermekek elrablását és rabszolgasorba taszítását. "A kisebbségi gyermekeket elfogják, árcédulát akasztanak rájuk, majd a piacokon eladják őket" - mondta.

Élve égették el a jordániai pilótát

Az IÁ brutalitásáról az a kedden napvilágot látott videó is tanúskodik, amelyen a fogságukban levő jordániai pilótát élve elégetik. A jelentés beszámolt arról is, hogy milyen sok gyerek halt meg vagy szerzett súlyos sérülést az iraki biztonsági erők légi támadásai vagy ágyúzásai során, míg más gyerekekkel a kiszáradás, az éhezés vagy a hőség végzett.

Az ellenőrzése alatt lévő területeken az IÁ az iszlám radikális és sajátos értelmezésén alapuló szigorú törvényeket vezetett be, ami szerintük feljogosítja őket egyebek között a nők szexrabszolgaságba kényszerítésére, másként gondolkodók keresztre feszítésére, túszok lefejezésére és több síita vallású törzs elleni vérengzésekre.

Az ENSZ jelentésen tizennyolc független szakértő dolgozott, akik arra szólították fel az iraki hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a gyermekek megmentéséért.

Kapcsolódók

Kimaradt?