Három furcsaság a világvezetők párizsi felvonulásról

A világ politikusai Párizsba siettek a hétvégén, hogy szolidaritásukról biztosítsák Franciaország népét a terrortámadások után. Az elkészült tüntetős fotónak a világ egységét kellett volna bizonyítania, de lett néhány furcsaság.

Kiradírozták Merkelt

A Hamevaszer című ultraortodox izraeli lap az összes női vezetőt eltüntette a nyomtatásban közölt fotóról, írja az MTI. Izraelben az ultraortodox újságokat a zsidó vallás szabályait szigorúan betartató „szellemi bizottság” felügyeli, és az újságírók öncenzúrát gyakorolnak minden nőket ábrázoló fényképpel kapcsolatban. Az újság nem a nők arcának kitakarását választotta, hanem újraszerkesztette a terror ellen szervezett vasárnapi párizsi politikusmenetről készült képet, eltávolítva a különböző országok női vezetőit. 

Nem vett részt amerikai politikus

Egyéb furcsaság is történt a felvonuláson. A 444.hu szerint a Fehér Ház szóvivője elismerte, hogy "valami nagyobb kaliberű embert kellett volna küldeniük", miután sokan kritizálták az Egyesült Államokat, hogy csak a párizsi nagykövetével vett részt a felvonuláson, ahol nagyjából negyven állam és kormányfő vonult az intolerancia ellen. 

Obama elnök részvétele a biztonsági ügyek miatt átalakította volna a teljes felvonulást, szabadkozott a szóvivő, de az épp Afganisztánban látogató John Kerry külügyminiszter vagy Eric Holder igazságügyminiszter igazán ott lehettek volna. Utóbbit elvileg el is külték Párizsba, de valamiért mégsem vett részt a felvonuláson.

Nem a tömeggel vonultak

A politikusok ráadásul nem a tömeggel vonultak. A képen úgy tűnik, mintha a világ több tucatnyi országából összesereglett politikusok vezették volna a tömeg felvonulását. Ehhez képest egy lezárt, szigorúan őrzött utcában menetelgettek csak a világ vezetői, az egész csak a kameráknak szólt, járta körbe az internet virális részét a képekkel bizonyított feltételezés.

Persze fel lehet hozni a politikusok védelmében, hogy joggal féltek a több milliós párizsi tömegtől, és azt is gondolhatták, hogy az elkészült fényképpel is eléggé szimbolizálják a globális szolidaritást. De tény, hogy valójában nem csatlakoztak a tömeges felvonuláshoz, ami nem biztos, hogy a legjobb üzenet a képviseleti demokrácia válsága idején.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?