Obama szerint az orosz agresszió fenyegeti a világot

Ismét élesen bírálta az amerikai elnök Oroszországot az ukrán válságban játszott szerepe miatt. Barack Obama a G20 csoport szombaton megnyílt ausztráliai csúcsértekezlete előtt azt mondta, „az orosz agresszió fenyegetés a világnak, ahogy azt a maláj utasszállító repülőgép megdöbbentő lelövése is jelzi”.

Az Egyesült Államok szorgalmazza a szerencsétlenség okozóinak felelősségre vonását – mondta az amerikai elnök, aki együttérzését fejezte ki a 38 ausztrál áldozat hozzátartozóinak. „A világ egyetlen szuperhatalmaként Amerika vezetni fogja a nemzetközi közösséget Oroszország Ukrajna elleni agressziójával és más veszélyekkel szemben is” – jelentette ki, példaként említve az ebola elleni harcot.

Előzőleg Brisbane-ben az Európai Tanács elnöke felszólította Oroszországot, hogy minden befolyását vesse latba a kelet-ukrajnai szakadároknál a béke érdekében. Herman Van Rompuy követelte, hogy Moszkva vessen véget a szeparatisták fegyverrel és katonákkal való támogatásának. Szavai szerint „az Európai Unió továbbra is úgy gondolja, hogy a válságnak csak politikai megoldása lehet”.

Vasárnap egyeztetnek

A G20 csúcson jelen lévő európai uniós állam-, illetve kormányfők vasárnap egyeztetnek az amerikai elnökkel a kelet-ukrajnai helyzettel kapcsolatban – közölte.

Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója ugyanakkor ismét azt mondta, hogy Moszkvának „nincs köze” harci cselekmények fokozódásához, és támogatja a szeptemberben kötött minszki tűzszüneti megállapodás végrehajtását. Szerinte a legnagyobb felzárkózó gazdaságok csoportjának (BRIC - Brazília, Oroszország, India és Kína) tagjai „mind illegálisnak és az ENSZ Alapokmányával ellentétesnek nevezték” az ukrán válság kapcsán Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciókat, amelyek szerintük akadályozzák a világgazdasági fellendülést.

A megromlott orosz-amerikai kapcsolatokért Usakov teljes egészében az Egyesült Államokat hibáztatta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?