Szakértő: nincs szó új hidegháborúról

Nem kezdődhet új hidegháború a jelenlegi feszültségek ellenére sem, ugyanis a mostani helyzet jelentős mértékben eltér a hidegháború korszakától - mondta Rácz András, a finn Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa az MTI-nek.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg az elemzőt, hogy Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár a napokban, a berlini fal ledöntésének 25. évfordulója alkalmából rendezett berlini szimpóziumon arról beszélt, hogy a világ egy újabb hidegháború küszöbén áll.

Rácz András kifejtette: már csak azért sem lehet új hidegháborúról beszélni, ugyanis a jelenlegi helyzet több szempontból is nagyon eltér a múlt század közepén kezdődött korszaktól. A hidegháborúban két nagy katonai tömb állt egymással szemben, most ilyesmiről nincs szó: bár Oroszországnak van néhány katonai szövetségese, ez nem hasonlítható össze az egykori Varsói Szerződéssel - magyarázta.

Véleménye szerint a hidegháború alatt végig fennállt annak a kockázata, hogy atomháborúvá fajulhat, most  viszont nem kell azzal a rizikóval számolni, hogy "mi történik, ha valahol elszabadul egy atomfegyver".

Emellett a hidegháború globális volt, a mostani feszültségek nem azok - mutatott rá. Közölte: Közép- vagy Kelet-Európából nézve nyilvánvalóan az ukrán válság a legfontosabb, de emellett az Egyesült Államoknak sok közös ügye van Oroszországgal, például az Iszlám Állam, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem. Nincs szó tehát olyan teljes elhidegülésről, mint amilyen a hidegháború idején jellemző volt - tette hozzá.
 

A szakértő szerint Oroszország nem mehet el a végsőkig és a jelenlegi helyzet túl sokba kerül Moszkvának, ezért - bár nem valószínű, hogy a Krímet Ukrajna belátható időn belül vissza tudná szerezni - a kelet-ukrajnai helyzetből Oroszország lassan megpróbál majd kihátrálni. "Ugyan minden politikus a hazai közvéleménynek játszik", és Putyin sem engedheti meg magának, hogy azonnal felhagyjon a kelet-ukrajnai akcióval, de annexió biztosan nem lesz, "nem lesz egy második Krím" - közölte.

Rácz András inkább azt valószínűsítette, hogy egy a moldovaihoz hasonló befagyott konfliktus alakulhat ki Kelet-Ukrajnában, majd néhány év múlva valamilyen megállapodás keretében visszaadják az ellenőrzést Kijevnek.

A kutató az orosz csapatmozgásokkal kapcsolatos jelenlegi híreket illetően kijelentette: ez nem egész Ukrajna lerohanásának előkészítése, hanem a szeparatisták által ellenőrzött területet akarják védhetőbbé tenni, stabilizálni a frontvonalat, ugyanis a szeparatisták által felügyelt részeknek nincsenek természetes határai, "összevissza kanyarog a frontvonal". A cél az, hogy még a tél beállta előtt elfoglalják a donyecki repülőteret és "kikerekítsék" a szeparatisták által ellenőrzött területet - vélte. Rácz András hozzáfűzte: "meglátjuk, hogy az ukránok ellen tudnak-e állni".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?