Készültségben a világ, orosz katonai erők hatoltak Ukrajnába

Orosz tankok, tüzérség és légvédelmi berendezések érkeztek a héten Ukrajnába. A NATO amerikai főparancsnoka Bulgáriában arról beszélt, Ukrajna keleti részén nyílt háború lehet – írta a Bloomberg nyomán az Index.

Az orosz védelmi minisztérium tagadta a vádakat. Az ukrán védelmi miniszter szerint azonban továbbra is harcok folynak az ország keleti részén, ahol az elmúlt 24 órában egy ember meghalt, öten pedig megsérültek. Független hírügynökségek nem erősítették meg az értesülést. A kelet-ukrajnai konfliktusnak eddig nagyjából 4000 áldozata van – jegyzi meg az Index.

Szerda este rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassák a kelet-ukrajnai helyzetet. Eközben az EBESZ főtitkára a konfliktus továbbterjedésének veszélyéről beszélt Brüsszelben. A világszervezetnél dolgozó diplomaták az AFP-nek elmondták, hogy az ülést az Egyesült Államok kérésére hívták össze sürgős jelleggel.

Páncélosok, katonák

Philip Breedlove tábornok, a NATO európai főparancsnoka szerdán Szófiában megismételte az előző napon egy Nápolyhoz közeli katonai támaszponton elhangzott bejelentését, miszerint Oroszországból több katonai oszlop lépett be Kelet-Ukrajnába. Mint mondta, páncélosokról, légvédelmi rendszerekről és katonai alakulatokról van szó.

"Az elmúlt két napon ugyanazt tapasztaltuk, mint amit az EBESZ megfigyelői. Orosz harci felszerelésekből, orosz harckocsikból, orosz légvédelmi rendszerekből, orosz tüzérségből és harci egységekből álló oszlopokat láttunk" - mondta. Az amerikai tábornok aggodalmát fejezte ki az "egyre élénkülő mozgás" miatt, és felszólította a szemben álló feleket, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi határokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?